Transformacija promatrača u susretu s Drugim | kulturpunkt

Najave Program

<

Transformacija promatrača u susretu s Drugim

Program Ciné-trance / sine, trens! u organizaciji kolektiva Vizantrop posvećen je etnografskom filmu.

22.11.2018 , Zagreb - BEK

U četvrtak, 22. studenog od 21 sat u BEK-u se održava program Ciné-trance / sine, trens! posvećen etnografskom filmu.

Program donosi filmske projekcije i glazbu, a nastao je, kako stoji u najavi, "kao rezultat težnje ka neprestanom preispitivanju vlastite pozicije i stava spram Drugih – onih nama stranih, možda i omraženih i zastašujućih".

Ciné-trance je pojam koji se pripisuje Jeanu Rouchu, jednom od najpoznatijih autora etnografskog filma i začetnika tzv. "refleksivne struje" koja promišlja transformaciju koju promatrač, istraživač i snimatelj doživljava u susretu s onim od čega ga dijeli kamera – stanovitim Drugim.

Program započinje jednim od najpoznatijih filmova Jeana Roucha i klasikom etnografskog filma Ludi gazde (1955.). Film se odvija na području Accre i jednog od okolnih sela u razdoblju prije neovisnosti Gane od britanske kolonijalne vlasti. Film prati obred Hauka, čija specifičnost proizlazi upravo iz činjenice što je nastao nakon kolonijalne okupacije i predstavlja način otpora putem ulaženja u trans čiji sudionici postaju groteskne verzije okupatora.

Nakon filma glazbu će puštati Atomic Hive iz kolektiva Forestation koji za ovaj događaj BEK-u ustupa svoju opremu.

Program organizira Vizantrop, kolektiv sa centrima u Zagrebu i Beogradu čiji je osnovni cilj udruživanje regionalnih i međunarodnih (audiovizualnih) antropologa, dokumentarista, umjetnika i svih interdisciplinarnih istraživača koje se bave filmom i fotografijom. 

Ovom prigodom Vizantrop će se okupiti u gotovo punom sastavu kako bi njegovi članovi i članice predstavili novi broj istoimenog dvomjesečnog časopisa za audiovizualna istraživanja

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 22.11.2018