Transnacionalni društveni prostori | kulturpunkt

Transnacionalni društveni prostori

Polazeći od vlastitog imigrantskog iskustva te serijom razgovora s drugim ekonomskim migrantima u Njemačkoj umjetnica Tonka Maleković otkriva "prostore između".

Piše: Martina Domladovac

Spaces Between (Living) Places, Foto: Matija Kralj / Goethe-Institut Kroatien / Facebook

  • A
  • +
  • -

"Nakon njemačkog ukidanja radnih dozvola Vlada angažira čovjeka koji će zadnji ostati u Hrvatskoj i za sobom pogasiti sva svjetla". Bio je to naslov satiričkog članka jednog hrvatskog portala i popularna šala iz srpnja 2015. godine kada je Njemačka ukinula radne dozvole za hrvatske državljane. Egzodus radnika prema tradicionalno popularnoj Njemačkoj bio je očekivan, a situacija u kojoj se zemlja nalazi javno ismijavana. Imigrantska iskustva radnika koji su u Njemačku došli nakon ili neposredno prije ukidanja radnih dozvola od tada je istraživala umjetnica Tonka Maleković, a projekt Spaces Between (Living) Places predstavljen je 1. rujna na istoimenoj izložbi u Galeriji SC. 

Polazeći od vlastitog jednogodišnjeg imigrantskog iskustva i vremena provedenog u Stuttgartu, te serijom razgovora s drugim protagonistima sličnih biografija, Maleković otkriva prostore između. "Njeni sugovornici svojim su kretanjem povezivali dvije ili više lokacija i država, a ponad državnih granica, oni stvaraju translokalne i transnacionalne društvene prostore u kojima ostvaruju svoje obiteljske, društvene, ekonomske, političke i druge odnose". Iako svi ulaze u kategoriju radnih migranata, njihove su priče raznolike: dolaze iz različitih gradova, različitih su godina i obiteljske situacije, različitog obrazovanja, prethodnog i trenutnog zaposlenja. Razgovor umjetnice s ovim pojedincima predstavlja susret dviju osoba koje u situaciji izmještenosti dijele svoja iskustva i stvaraju međusobno razumijevanje.

Projekt je predstavljen kao trodijelna medijska instalacija: višekanalna zvučna instalacija razgovora s brojnim pojedincima, video projekcija razgovora s umjetnicom i čitanja Bewerbunga, službenog obrasca pri traženju zaposlenja u Njemačkoj kao alata u kreiranju novoga identiteta, te izbor isječaka umjetničine izmještene svakodnevice. Na zatvaranju izložbe u subotu, 10. rujna u 12 sati, Maleković, njezina suradnica kulturna antropologinja Petra Kelemen i kustosica Ana Dana Beroš razgovarat će sa zainteresiranom publikom o hibridnim umjetničko-znanstvenim formama istraživanja - paralelama, dvojbama i dosezima umjetničkog i znanstvenog rada, te genezi rada Spaces Between (Living) Places.

Istraživanje je dio projekta ACTOPOLIS, transnacionalnog umjetničkog laboratorija, poziva na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke. Sudionici projekta propituju različita urbanistička pitanja i ostvaruju intervencije u gradski prostor međusobno razmjenjujući strategije, taktike i metode rada.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.09.2016

VEZANE VIJESTI

Grad kao sociološki i umjetnički eksperiment

Razgovarao: Vatroslav Miloš
O ACTOPOLIS-u, transnacionalnom umjetničkom laboratoriju koji propituje aktualnu situaciju i budućnost urbanoga života, razgovaramo s kustosicom Anom Danom Beroš.

Umjetničko oblikovanje grada

Piše: Vatroslav Miloš
Transnacionalni umjetnički laboratorij ACTOPOLIS intervencijama u gradsko tkivo želi ponuditi alternativu sadašnjeg stanja javnog prostora.

Odrazi urbanog

U Parizu, u galeriji Nouvel Organon, otvara se izložba Les Villes en reflexion umjetnica Tonke Maleković i Tanje Vujasinović.