Tranzicija kao erozija društvenog tkiva | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Tranzicija kao erozija društvenog tkiva

Izložbom Mesokombinat Nebojša Vuković dokumentira posjet propalom pogonu mesoprerađivača Belja kao nekadašnjeg središta lokalnog društvenog i kulturnog života.

06.01.2018 - 21.01.2018 , Osijek - Galerija Kazamat

U prostoru osječke Galerije Kazamat u subotu, 6. siječnja u 20 sati održat će se otvorenje izložbe Mesokombinat autora Nebojše Vukovića. Otvorenju će prethoditi razgovor s umjetnikom, s početkom u 19 sati.

U svom novom video radu Vuković predstavlja osjetljivu temu iz vlastite sredine, Bilja u Baranji, koje je prolazilo kroz redovite gospodarsko-političke devastacije. Regija koja se spominje jedino u kontekstu dnevno-političkih kalkulacija prostor je sustavnog političkog nasilja i institucionalnog nemara. Duboko marginalizirani, njeni stanovnici prepušteni su sebi samima dok bespomoćno promatraju dezintegraciju društvenog, ekonomskog i kulturnog tkiva od kojeg je skrojen njihov identitet.

Ključan dio njihova identiteta bio je upravo nekadašnji gospodarski div Belje, koji je bio više od pukog ekonomskog subjekta mjesta. Onaj snažan društveni i kulturni život, koji se od Austro-Ugarske pa do kraja Jugoslavije oko Belja gradio, erodirao je i u kratkom roku zaboravljen: sve to u periodu nacionalistički inducirane tranzicije prema neoliberalnome kapitalističkom idealu. Upravo je ova erozija vrijednosti od društvenog prema onom feudalnome partikularnom interesu tema rada Nebojše Vukovića.

U naizgled benevolentnoj formi videospota Vuković koristi sirovi amaterski jezik kamere želeći pod svaku cijenu izbjeći uljepšavanje realnoga duševnog stanja mjesta. Linearni storytelling njegovih videodokumentiranih posjeta okljaštrenom pogonu klaonice i mesoprerađivačkom pogonu Belja prošiveni su različitim umontiranim fragmenima, ogoljenima od suvišne estetizacije, snažnoga simboličkog i vernakularnog karaktera.

Mesokombinat je svojevrsni manifest u kojem Vuković progovara njemu specifičnim individualnim amalgamom vernakularnoga i likovnog simboličkog jezika nadopunjenog sintetičkom, industrial glazbom mladog autora pod pseudonimom Hydropleximus

Nebojša Vuković rođen je 1985. godine u Osijeku gdje završava Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, grafički smjer. Diplomirao je 2011. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika u klasi Roberta Šimraka. Dobitnik je Ceepus stipendije te provodi studijsku godinu na Interfaculty Department of Intermedia AFA u Krakovu. Član je strukovnih ugruga HDLU-a i ZUH-a te filmskih udruga Klubvizija SC i Blank. Suosnivač je umjetničke organizacije Format_C.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 05.01.2018