Trauma širećih granica | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Trauma širećih granica

Tribina Geotrauma i druge migrantske priče donosi projekciju filma i predavanje o društvenim posljedicama europskih migracijskih politika.

16.01.2018 , Zagreb - Institut za etnologiju i folkloristiku

FOTO: Institut za etnologiju i folkloristiku / Facebook

  • A
  • +
  • -

U utorak, 16. siječnja u 13 sati u sklopu ciklusa Tribina IEF-a u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku održava se projekcija filma i predavanje Geotrauma i druge migrantske priče.

Tijekom proteklih godina videoumjetnik Matija Kralj i arhitektica Ana Dana Beroš istražuju i dokumentiraju (de)konstrukciju tzv. balkanske rute, gdje su bilježili svakodnevicu gradskih izbjeglica. Geotrauma bilježi tragove širećih granica i propituje koloplete (su)djelovanja europskih migracijskih politika i međunarodnih humanitarnih organizacija te mase turist-volontera (engl. voluntourists) i aktivista anarhista u "industriji katastrofe".

U drugom dijelu tribine nagrađivani novinar Jerko Bakotin donosi sažetak takozvane "izbjegličke krize" koja se u Europi intenzivirala u ljeto 2015. godine, njene posljedice na političke i društvene odnose u Europi, u prvom redu u Njemačkoj, te posljedice zatvaranja granica na tzv. balkanskoj ruti, naročito što se tiče situacije u koju to stavlja izbjeglice "zaglavljene" u balkanskim zemljama.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 15.01.2018