Trauma terapije | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Trauma terapije

Inspiracija za predstavu Naš odgoj, dokumentarac 4.majmun bavi se kontroverznim tretmanom mladih osoba u psihijatrijskoj bolnici Lopača.

14.05.2018 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 14. svibnja u 19 sati u Art-kinu prikazuje se socijalno angažirani film 4. majmun Hrvoja Mabića koji je poslužio kao inspiracija za predstavu  Naš odgoj u HNK Ivana Pl. Zajca. Nakon projekcije filma održat će se razgovor s redateljicom predstave Renatom Carolom Gaticom, spisateljicom Vedranom Klepicom, te autoricom video materijala za predstavu Sarom Salamon.

Dokumentarni film 4.majmun (2013) nastao je kao rezultat istraživanja kontroverznog tretmana mladih osoba u psihijatrijskoj bolnici Lopača. Mabić, jedan od osnivača produkcijske kuće Fade In, redatelj nagrađivanog programa Direkt, u svom radu često progovara o društveno osjetljivim temama. Bavio se pitanjima delikvencije i problema transrodnih osoba, te snimao socijalno angažirane antihomofobne promidžbene poruke. 4.majmun prikazan je na HRT-u i osvojio je nagrade na Zagreb Doxu i Liburnia Film Festivalu.

Upravo inspirirane ovim filmom i slučajem Lopača redateljica Renata Carola Gatica i spisateljica Vedrana Klepica u suradnji sa studentima treće godine Glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pripremili su predstavu Naš odgoj u HNK Ivana Pl. Zajca. Predstava promišlja položaj mladih ljudi s problemima u ponašanju, kao i samu ideju problema u ponašanju, te kako se s njima nosimo kao društvo i pojedinci. Iako nije rekonstrukcija događaja u Lopači, već umjetnički prikaz, predstava propituje odnos prema mladima i u konačnici pretvaranje terapijskih metoda u traumu. Autorica naglašava važnost suodnosa i komunikacije u trokutu mladi-roditelji-sustav.

Nakon projekcije Mabićevog filma održava se razgovor naziva Dokument na filmu i u kazalištu koji moderira Iva Davorija, a ulaz je slobodan. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 14.05.2018