Travanj u Art-kinu Croatia | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Travanj u Art-kinu Croatia

Art-kinu Croatia donosi, između ostalog, riječku premijeru filma Nije ti život pjesma Havaja

 
01.04.2012 - 30.04.2012 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Na samom početku travnja Art-kino Croatia prikazat će neobičan film iz Gvatemale - Marimbe iz pakla. Uslijedt će riječka premijera nagrađivanog filma Dane Budisavljević Nije ti život pjesma Havaja. Sredina mjeseca je rezervirana za tri izvanredna turska filmska naslova. Mjesec travanj posebno je zaokružen s tri retrospektive, ciklusom filmova izraelskog redatelja Amosa Gitaija, filmovima iranske autorice Pouran Derakhshandeh te retrospektivom srpskog redatelja Miloša Miše Radivojevića.

Iznimno zanimljiv i nagrađivan film Marimbe iz pakla prati Don Alfonsa koji je postao žrtvom iznude. U strahu da bi njegovi susjedi, kolege glazbenici i bande iz četvrti mogle nauditi njegovoj obitelji ili ljubljenoj marimbi, tradicionalnom gvatemalskom instrumentu, odlučuje poslati svoju ženu i kćeri na sigurnije mjesto. Zbog teške gospodarske situacije i opadajućeg zanimanja za tradicionalnu glazbu gubi posao glazbenika u restoranu, a iz očaja odlučuje stopiti zvuk marimbe s heavy metalom. Autobiografski film redateljice Dane Budisavljević, priča je o jednom priznanju i reakciji obitelji. Svaki utorak u 9 sati zakazan je doručak s ocem, a kasnije svake nedjelje ručak s majkom, ponekad se pridruži i brat. Nakon brojnih raznovrsnih razgovora – jednom je Dana počela postavljati pitanja koja ih se stvarno tiču. Dokumentarni film Nije ti život pjesma Havaja ove je godine nagrađen na ZagrebDoxu nagradom publike, ali i posebnom nagradom žirija. Svečana riječka premijera održat će se u četvrtak, 5. travnja u 20 sati.

Svečano otvorenje Ciklusa turskoga filma donosi nagrađivan film Jaje, prvi film iz takozvane "Yusuf trilogije". Tridesetogodišnji pjesnik se vraća u rodni grad u kojem je odrastao, a kojeg nije posjetio do smrti majke. Film je na brojnim međunarodnim festivalima osvojio preko deset nagrada, među kojima i nagradu za najbolju glavnu glumicu i nagradu Srce Sarajeva. U sklopu Ciklusa igra i drugi dio trilogije, film Mlijeko, u kojem pratimo mladog maturanta Yusufa koji ne može proći prijamni ispit za fakultet. Pisanje poezije je njegova najveća strast, a neke njegove pjesme izlaze u različitim opskurnim književnim časopisima. Posljednji film iz Ciklusa, Bilo jednom u Anadoliji, premijerno prikazan u sklopu prošlogodišnjeg Motovun Film Festivala, donosi nevjerojatnu priču o potrazi u anadolijskoj dolini. Preko noći, tri automobila prevoze malu grupu ljudi - policijske službenike, liječnike, tužitelja, grobare, te dva brata - osumnjičena za ubojstvo. Film broji preko pet festivalskih nagrada među kojima je i nagrada za najbolji film na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu.

U sklopu ciklusa poznatog izraelskog redatelja Amosa Gitaija bit će prikazano pet filmskih naslova. Kippur, baziran na redateljevom osobnom ratnom iskustvu, prati mladog izraelskog studenta, člana helikopterske službe za spašavanje. Komedija Alila prati živote nekolicine stanovnika iste stambene zgrade u današnjem Tel Avivu. U sklopu ciklusa gledat će se i film Oslobođenje. FIlm prati susret Ane, žene nizozemsko-palestinskog porijekla i njezinog posvojenog brata Ulija koji je francusko-izraelskog porijekla. Zajedno su na sprovodu i čitanju oporuke u kojoj se traži od Ane da ponovno stupi u kontakt s napuštenom kćeri. Ciklus iranske redateljice, scenaristice i producentice donosi nam sedam filmova s posebnim pogledom na brak i bračne odnose, uloge žene i muškarca. Najnoviji naslov Pouran Derakhshandeh, Beskrajni snovi, prati učiteljicu kroz niz neobičnih situacija na putu prema školi. Djeca vječnosti, glazbena drama, donose priču mladog para koji planira vjenčanje. Mokri snovi obrađuju temu sazrijevanja. Glavni je lik Arash, šesnaestogodišnjak, koji upravo proživljava svoje tinejdžerske godine. Roditelji su mu rastavljeni i on već godinama živi s majkom. Zbog nastalih problema, morat će se preseliti ocu. Promjenom sredine susreće djevojku koja će mu promijeniti život. U sklopu ciklusa bit će prikazani filmovi Mala ptica sreće, Izgubljeno vrijeme te drama 20. Projekcijom filma Kako su me ukrali Nemci otvara se Retrospektiva Miloša Radivojevića koja broji čak devet filmskih naslova. Film srpskog redatelja Miloša Miše Radivojevića autobiografska je drama te ujedno završni dio trilogije koju još čine njegovo Buđenje iz mrtvih i Odbačen. Tijekom okupacije, rađa se prijateljstvo između petogodišnjeg dječaka i časnika Trećeg Reicha, nastanjenog u kući dječakove obitelji. Među devet naslova nalazi se i film iz 1981., Dečko koji obećava, koji prati mladog studenta, Slobodana Miloševića, kojem se nakon ljubavne afere s jednom Švicarkom život značajno mijenja. Zanimljivo je da je glazbu za film radio bend Šarlo akrobata, a također se mogu čuti i Idoli, Azra, Pekinška patka... U sklopu retrospektive bit će prikazani i Bube u glavi, Živeti kao sav normalan svet, Testament, Kvar...

Travanj u Art-kinu Croatia donosi još i deset kratkih filmova dvaju japanskih animatora - Atsushija Wade i Miraia Mizuea. Filmovi Atsushija Wade privlače gledatelje finim linijama, šapatom zvukova, jedinstvenim ritmom i pokretima, dok je Mirai Mizue reprezentativna figura nove generacije apstraktne animacije u Japanu. Dokumentarni film Voda – misterij života igra 21. travnja u 19 sati. Film u režiji Roberta Bezbradice i Mladena Đakovića obrađuje problematiku eksploatacije, zagađenja i manipulacije vodom te ukazuje na spoznaje i otkrića da voda pamti te da je svjesna.

Raspored projekcija možete pogledati ovdje.

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 31.03.2012