Treba li dug vratiti? | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Treba li dug vratiti?

Premda je civilizacija uvjetovala da na to pitanje čovjek odgovori potvrdno, anarhist i antropolog David Graeber u knjizi Dug tvrdi suprotno.

  • A
  • +
  • -

Knjiga Dug – prvih 5000 godina Davida Graebera ovih dana izlazi u izdanju Frakture

Usprkos uvriježenom stavu da je suvremeni kapitalizam nastao tek u doba velikih revolucija, divovski financijski aparat kreditâ i dugova postoji gotovo od osvita civilizacija te funkcionira tako da izvlači sve više rada iz sviju s kojima dođe u dodir, ustvrđuje Graeber analizirajući pojam i značenje duga od Sumerana do danas. 

"Vješto i drsko napisana, ova knjiga rasvjetljava manjkavosti aktualnih rasprava i neiz­rečenih političkih sukoba koji su u po­zadini tehničkih pitanja vezanih uz budžet i financije", zapisao je Robert Kuttner u The New York Review of Books

David Graeber, jedan od začetnika pokreta Occupy, u svojemu nagrađivanom djelu Dug – prvih 5000 godina pruža sveobuhvatni uvid u borbu siromašnih i bogatih, povijest novca i pozajmljivanja. Analizirajući tijekove novca – kako virtualnog tako i stvarnog – na primjerima od trampe do američkoga vojnog proračuna, pokazuje kako su svi elementi financijskog aparata koje smatramo obilježjima modernog doba zapravo nastali u dalekoj prošlosti, a dužničko sužanjstvo jedna je od nedvojbenih tekovina ljudske civilizacije, bez obzira na to je li riječ o ljudožderima s egzotičnih otoka ili bankarima s Wall Streeta.

Graeber je američki antropolog poznat po svojemu anarhističkom opredjeljenju od rane mladosti. U Chicagu je doktorirao na temu spoja magije, ropstva i politike na Madagaskaru. Na Yaleu počinje predavati 1998. godine, no 2005. Sveučilište odlučuje ne produžiti mu ugovor, što je vjerojatno bilo posljedica njegova aktivističkog i sindikalnog djelovanja. Od 2013. godine profesor je antropologije na London School of Economics. Autor je više knjiga uglavnom iz područja antropologije te o temama povezanim s nje-govim aktivističkim djelovanjem: Toward an Anthropological Theory of Value: The False Coin of Our Own Dreams (2001.), Fragments of an Anarchist Anthropology (2004.), Lost People: Magic and the Legacy of Slavery in Madagascar i Possibilities: Essays on Hierarchy, Rebellion, and Desire (2007.), Direct Action: An Ethnography (2009.), Revolutions in Reverse: Essays on Politics, Violence, Art, and Imagination (2011.) i The Democracy Project: A History, a Crisis, a Movement (2013.). Za knjigu Dug, objavljenu 2011. godine, dobio je nagradu Bread and Roses te nagradu Bateson Američkog društva za kulturnu antropologiju.

Izvor: Fraktura

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.11.2013