Treba li kazalište izaći na ulice? | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Treba li kazalište izaći na ulice?

Liesel Zink, Kelly Drummond Cawthon i Ina Sladić sudjeluju u panel-diskusiji Političnosti performansa i ne-normativnog tijela u koreografiji.

29.10.2015 - 30.10.2015 , Zagreb - Zagrebački plesni centar, Zagreb - Ekscena
  • A
  • +
  • -

Od 26. do 31. listopada u sklopu međunarodnog rezidencijalnog programa razmjene australskih, hrvatskih i slovenskih umjetnika u organizaciji udruge Domino iz Hrvatske, Nagiba iz Slovenije te nezavisne producentice Britt Guy iz Australije, sudjeluju dvije australske plesačice i koreografkinje Liesel Zink i Kelly Drummond Cawthon, kao i naša plesačica Ina Sladić.

U sklopu rezidencijalnog programa održava se panel-diskusija Političnosti performansa i ne-normativnog tijela u koreografiji, koju udruga Domino organizira u sklopu programa u petak, 30. listopada u 17 sati u prostoru Medijateke Zagrebačkog plesnog centra (Ilica 10). U raspravi će sudjelovati Kelly Drummond Cawthon, direktorica Salamanca Arts centra (Australija), Liesel Zink predavačica na Dance Direction School (Australija) i Ina Sladić (Hrvatska).

Što znači politički performans i kakva je njegova trenutna snaga i budućnost u Australiji, Sloveniji i Hrvatskoj? Može li se umjetnošću utjecati na društvene promjene ili barem ukazati na probleme? Treba li kazalište izaći na ulice i trgove kako bi se približilo ljudima? To su samo neka od pitanja na koje će se pokušati dati odgovor na ovom panelu.

Kako sve ne bi ostalo na razini diskusije, 29. listopada od 12 do 15 sati u EKS sceni organizirana je javna proba na kojoj će Kelly Drummond Cawthon, Liesel Zink i Ina Sladić zainteresirane upoznati sa svojim koreografskim metodama kojima se koriste u svojem radu.

Kelly Drummond Cawthon australska je umjetnica odrasla u Tasmaniji, koje iza sebe ima više od trideset godina iskustava na plesnoj i kazališnoj sceni, od čega zadnja dva desetljeća kontinuirano radi sa studentima te im prenosi znanja u područjima performansa, koreografije i režije. Liesel Zink australska je umjetnica čiji umjetnički rad je obilježen proučavanjem složenosti društvenog ponašanja. Njezin koreografski stil proizlazi iz njezinog poslijediplomskog istraživanja koje se bavilo govorom tijela, na koje su veliki utjecaj imala različita psihologijska i sociološka istraživanja čiji se utjecaj vidi u svim njezinima radovima. Ina Sladić nakon plesne edukacije pri Školi za klasični balet te Školi suvremenog plesa Ane Maletić odlazi na Folkwang University of Arts u Essenu, Njemačka, kao stipendistica tijekom cijelog školovanja, gdje je diplomirala 2011. godine te je tokom školovanja prisustvovala i u studentskoj razmjeni u Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon. Od tada živi i radi između Njemačke i Hrvatske te surađuje sa brojnim umjetnicima (Xavier Le Roy, Marten Spangberg, Marina Abramović, Isabelle Schad&Saša Božić, Johannes Wieland, kainkollektiv, VRUM, Irena Mikec...). 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.10.2015