Treća tijela | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Treća tijela

U Zagrebačkom plesnom centru u jednakom zamahu na sceni možete vidjeti bosa stopala suvremenog plesa, tenisice hip-hopa, jazzerice, baletne papučice i kotače invalidskih kolica.

  • A
  • +
  • -

IMRC (Integrated Movement Research Collective) osnovan je kao izvedbena jezgra Radionice plesne integracije koja od 2012. neformalno djeluje pri Zagrebačkom plesnom centru pod vodstvom Ive Nerine Sibile i Amele Pašalić. IMRC grupa je plesača različitih tjelesnih datosti koji dolaze iz različitih plesnih praksi i edukatorskih sustava, a zajednički žele produbiti svoje razumijevanje kretanja i plesa, te nizom izvedbi i radionica podijeliti to iskustvo s drugima. Članovi IMRC-a su Tatjana Vukadinović, Nerea Lasić, Slađan Livnjak i Nikola Orešković te Iva Nerina Sibila, kao inicijatorica i facilitatorica kolektiva.

Radionica se okuplja oko ideje da za ples i pokret određeno tijelo nije preduvjet, već da tjelesni izraz i iskustvo zajedničkog kretanja, a time i istraživanje plesačke izvedbe, pripada svima: onima bez vidnog tjelesnog oštećenja, kao i onima s teškoćama u kretanju odnosno invaliditetom.

"Pitanje prava na ples posljednjih dvadesetak godina širi se i na scenu ulaze specifična tijela, tijela s očitim i vidljivim ograničenjima i disfunkcijama, s posebnim potrebama, ali time i mogućnostima. Suvremeni ples u svojoj težnji da ujedini i kroz umjetnički projekt oslovi stvarno tjelesno iskustvo suvremenosti, otvara prostor tim, uvjetno rečeno trećim tijelima. Onima koji su na društvenoj margini, daleko od središta javnog prostora. Svojim improvizacijskim tehnikama, individualnim pristupima i traganjem za biti pokreta, a ne za vanjskom formom, suvremena plesna scena razvila je koreografske, pedagoške i izvođačke metode koje rade na principu integracije svih tijela", objasnila je Iva Nerina Sibila prilikom osječke prezentacije radionice u ožujku.

U nedjelju, 5. svibnja, s početkom u 18 sati IMRC će održati prezentaciju svoga rada u Zagrebačkom plesnom centru.

KP / ZPC / GS

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.05.2013