Trenutak dostatnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Trenutak dostatnosti

Plesna umjetnica Selma Banich 1. i 2. ožujka će izvesti performans IWALY na festivalu IN>TIME u Chicagu. 

  • A
  • +
  • -

IN>TIME je bijenalna serija performansa koja kroz dva i pol mjeseca trajanja u Chicagu predstavlja međunarodne i lokalne izvedbene umjetnike. U sklopu festivala organizirani su brojni performansi i predstave, izložbe, projekcije, predavanja i simpoziji koji istražuju umjetnost koja nastaje na presjeku tijela, teksta, objekta, zvuka i tehnologije. Festival IN>TIME nastoji se pozicionirati kao mjesto koje promiče progresivni performans i vizualne umjetnosti iz cijelog svijeta. 

O performansu IWALY, kojeg će Selma Banich na ovom festivalu izvesti 1. i 2. ožujka, saznajemo iz uvodnog teksta umjetnice: "Večeras vam predstavljam kratki izvedbeni komad – etidu – koja se u odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, pokazuje žalosno beznačajnom. Unutar pokušaja da prisvojim prostor ovog tijela koje je pred vama, ukazuje se trenutak dostatnosti u kojoj njegovo prisustvo jest cjelovito. Ono što tada osjećam nije priroda sama, već priroda izložena metodi propitivanja koje strši pred nama. 

Svi istinski eksperimenti što ih čovjek provodi srcem i tijelom – neovisno od konteksta – iziskuju svjedoka, zamišljenog ili stvarnog. Sjećanje – (ovaj) prizor – ljubav, trebaju oko koje će ih htjeti vidjeti baš onakvima kakvi oni zaista jesu. 

U odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, ova će izvedba podnijeti da ju smatrate završenim djelom". 

IWALY je nastao u produkciji koautorske inicijative OOUR. Za glazbu je zaslužan Adam Semijalac, a svjetlo su oblikovali Meghan Moe Beitiks i Mario Vnučec.

Selma Banich je umjetnica iz Zagreba. Suosnivačica je i programska koordinatorica Ekscene, nagrađivane platforme za edukaciju i istraživanja u izvedbenim umjetnostima te OOUR-a, zagrebačke kolaborativne izvedbene grupe. Umjetnička je suradnica i izvođačica u projektima izvedbenih grupa Trafik, DB Indoš – House of Extreme Music Theatre, Sodaberg, k.o. i Every House Has a Door, čikaške kolaborativne izvedbene kompanije.

KP / OOUR 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.02.2013

VEZANE VIJESTI

Ples je ideja koja odbija umrijeti

Dočekajte zoru na plesnom performansu.

Darivanje

U utorak, 3. travnja u 12:30, umjetnica Selma Banich dostavila je Gradskom uredom za kulturu u Ilici 25 zapakirani vlastiti izmet, kao izraz protesta protiv gradske kulturne politike.

Različitosti utopija

Selma Banich i Mislav Čavajda s američkom trupom Every House Has a Door, nastupaju na njujorškom kazališnom festivalu.

Deset godina eks-perimenta

Eksperimentalna slobodna scena nezavisna je organizacija osnovana 2001. godine s ciljem promicanja i afirmacije suvremenog plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti.