Trenutak za kutak | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Trenutak za kutak

Corners umjetnici vraćaju se u još većem opsegu u Zagreb, Rijeku i Ljubljanu.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Corners of Europe

Corners of Europe je platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za umjetnike i istraživače da surađuju na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, onih prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove skupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.  

U travnju 2012. godine iz Zagreba je krenulo, a u Rijeci završilo istraživačko putovanje Xpedicija Balkan, na kojoj je tridesetak umjetnika iz raznih krajeva Europe upoznalo male lokalne sredine bivše Jugoslavije, umjetnike i organizacije koje u njima djeluju. Balkanska ekspedicija bila je samo jedna od osam istraživačkih putovanja. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočili su u umjetničke radove koji su prvi put predstavljeni u Ljubljani u lipnju 2014. godine.

Corners umjetnici vraćaju se u Zagreb, Rijeku i Ljubljanu, od 24. svibnja do 18. lipnja, a njihovi će radovi biti predstavljeni na događanju pod nazivom Corners Triangle. Umjetnički radovi već su prikazani u Švedskoj, Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a posjetit će još i Španjolsku te Poljsku i ponovno Englesku.

Prikupljanje i izgradnja mikroarhiva je temeljni postupak tri rada koja će biti predstavljena. Atlas podrhtavanjâ (Atlas of Tremors) Ivane Ivković (HR), Phila Hessiona (GB), Christiana Cherenea (GB/ES) i Ivana Marušića Klifa (HR) prikuplja narodne pjesme koje su pjevali tekstilni radnici te se kroz reinterpretacije tih pjesama bavi promjenama u tekstilnoj industriji. Glas iz pozadine (Voiceover) Bojana Mucka (HR), Julie Myers (GB) i Lucyne Kolendo (PL) prikuplja osobne priče o društvenim, ekološkim i industrijskim promjenama, dok Igralište (Playground) Mihe Horvata (SLO), Riccarda Spagnula (IT), Gianfranca Mirizzija (HR) i Simona Farida (UK) sakuplja igre tipične za pojedina područja te neke od njih preoblikuje s bizarnim i nevjerojatnim pravilima.

Corners Triangle će ugostiti i dvije izložbe koje se bave idejom promjene. Stavi sebe na moje mjesto (Put Yourself in My Place) Milijane Babić (HR) i Ide Hansson (SE) istražuje različite načine na koje društvo pristupa umjetnosti. Tema rada Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and RevealUne Bauer (HR) i Helene Wikström (SE) je putovanje, stalna promjena lokacije koja pokušava detektirati što nam ostaje skriveno, a što nam se razotkriva kada se nađemo u nepoznatom okruženju.

Mnoga područja koje je Corners posjetio bila su pogođena sukobom. Premostiti tišinu (Bridging the Silence) Hrvoslave Brkušić (HR), Deirdre Cartmill (GB) i Beatriz Churruce (ES) prikuplja priče iz Baskije, Sjeverne Irske i Hrvatske, priče onih koji su pretrpjeli političko, seksualno ili obiteljsko nasilje te prati njihova emotivna putovanja. Audio tura na mostovima u Ljubljani i Zagrebu bit će poticaj za prikupljanje novih priča. In Between (Među nama) Siniše Labrovića (HR), Elvina Flaminga (Jarosława Czarneckog) (PL), Helene Wikström (SE), Davora Sanvincentija (HR) i Juana Aizpitarte (ES) poigrava se promatranjem kao metodom koja zbližava ljude koji žive u istom susjedstvu. U ovom radu metoda promatranja prolaznike transformira u sudionike te tako aktivira kreativni potencijal javnog prostora. Sister of Another Mama (SestriceMile Pavićević (HR), Josebe Irazoki (ES), SIMKA – Simona Häggbloma i Karin Lind (SE) propituje medije, njihov sadržaj i način funkcioniranja te se fokusira na svakodnevicu u novinarskoj redakciji. 

Osim ovih radova Corners će predstaviti Bliceve (Flashes), selekciju kratkih filmova koji su prikazivani na DokuFestu u Prizrenu te druga manja događanja za vrijeme trajanja Cornersa. Ulaz i sudjelovanje na programima je besplatno.

Detaljan program i više informacija pronađite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.05.2016

VEZANE VIJESTI

Raznolikost zajedničkih stvarnosti

Piše: Matija Mrakovčić

Corners of Europe je stalnoputujući i stalnomijenjajući projekt, istraživačka i produkcijska platforma namijenjena umjetnicima i istraživačima te različitim publikama.

Neko drugo mjesto, neki drugi život

Piše: Iva Milaković
Umjetnička praksa, rodni identitet, principi djelovanja i promišljanja u različitim kontekstima, pitanja su kojima su se usporedo bavile umjetnice Milijana Babić i Ida Hanssen.

Sve su nam potrebniji novi prostori društvenosti

Razgovarala: Janja Sesar
O povijesti borbe za prostore nezavisne kulture u Zagrebu i ulozi nezavisne kulturne scene danas razgovaramo s Eminom Višnić.