Tri dana nizozemskog plesa | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Tri dana nizozemskog plesa

Nizozemski suvremeni ples predstavit će se zagrebačkoj publici u sklopu Queer Zagreb Sezone.

05.06.2014 - 07.06.2014 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Atraktivni program predstavlja presjek plesnih formi – od sola do deveteročlanog postava, radionica i plesnog filma u sklopu gostovanja cijenjenih nizozemskih koreografa, Jana Martensa i Mor Shanija. Jan Martens će Zagrepčanima uz ekstenzivnu produkciju Dog Days Are Over predstaviti i solo Ode to Attempt, koji je tek nedavno doživio svoju premijeru, te jedan od svojih najpopularnijih radova, Sweat Baby Sweat, dok će Mor Shani tematizirati ljubavne odnose u svom poetičnom Love(ism) projektu koji uz senzualan duo sadrži i plesni film o intimnosti.

Jan Martens je 2009. počeo razvijati svoj vlastiti koreografski rad i u kratkom vremenu njegov je rad zadobio naklonost kritike i publike što je rezultiralo u sve većem broju izvedenih predstava, dosežući i po 40 izvedbi po radu. Svi njegovi radovi istražuju mogućnosti savršene ravnoteže i simbioze između pripovijedanja i konceptualizma. Ode to Attempt je novi solo kojeg je umjetnik kako kaže – stvorio za sebe, i u kojemu na duhovit način prikazuje kreativni proces. Uspješan plesni duo Sweat Baby Sweat prikazuje dvoje ljubavnika koji se nerado i teško odvajaju, uz pratnju prilagođenih pop pjesama. U Dog Days Are Over, 9 plesača ponavlja kretnju skakanja, poigravajući se s tankom linijom između umjetnosti i zabave. Ode to Attempt i Sweat Baby Sweat bit će izvedene 5. lipnja u 19.30 sati, a Dog Days Are Over 6. lipnja u 19.30 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti.

Mor Shani  je svoje radove prikazivao diljem Europe te je dobitnik brojnih nagrada. Od 2010. je rezidencijalni koreograf ansambla Dansatelier Rotterdam te, od 2013., rezidencijalni umjetnik na International Choreographic Arts Centre ICKamstedram. U Zagrebu izvodi svoju uspješnicu Love-ism, dugoročno istraživanje potaknuto Frommovim Umijećem ljubavi. Projekt podrobno sagledava ljudsku intimnost putem radionice, plesnog filma i plesnog dua s dva tijela u kompoziciji koja izražava samo jedan cilj: da budu zajedno. Predstava će biti izvedena 7. lipnja u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru.

Program se provodi u suradnji Queer Zagreb Sezone s Tjednom suvremenog plesa u Muzeju suvremene umjetnosti i Zagrebačkom plesnom centru, a tematizira odnose umjetnika prema sebi, ljubavnika koji se ne žele razdvojiti, te odnos zabave i umjetnosti.

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.05.2014