Tri epohe urušavanja | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Tri epohe urušavanja

Konferencija Četiri lica Omarske: Tijek ideoloških (pod)struja održat će se u Prijedoru u Bosni i Hercegovini u sklopu projekta Fluid States.

  • A
  • +
  • -

Četiri su lica Omarske: rudnički kompleks Omarska, površinski kop i nalazište metala u Bosni i Hercegovini iz vremena socijalizma na teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije; logor Omarska, mjesto masovnog ubijanja i torture devedesetih u vrijeme ratova na tlu bivše Jugoslavije; rudnički kompleks Omarska u većinskom vlasništvu multinacionalne kompanije Arcelor Mittal na teritoriju entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini; te Omarska kao studio za snimanje povijesnih etno block-bustera aktualne filmske produkcije u Srbiji.

Tri epohe Omarske, tema su poduhvata pod nazivom Radna grupa Četiri lica Omarske, te su duboko povezane, proistječu jedna iz druge i govore o raspadu Jugoslavije i sudbini njenih građanki i građana, odnosno urušavanju jugoslavenske zajednice. Kreatori i sudionici poduhvata su Mirjana Dragosavljević, Srđan Hercigonja, Viktor Milanović, Vladimir Miladinović, Mirjana Peitler, Marija Ratković, Stanislav Tomić Dejan Vasić, Jovanka Vojinović i drugi, a poduhvat je osmislia i inicirala Milica Tomić.

Projekt Četiri lica Omarske preispituje suvremenu kulturnu i umjetničku proizvodnju u Srbiji koja sudjeluje u strategijama brisanja, revizije i negacije genocida, etničkog čišćenja i terora tijekom 1990-ih u Bosni i Hercegovini kroz konstrukciju nove nacionalne povijesti i identiteta Srbije. Bitan aspekt ovog poduhvata u metodološkom smislu počiva na konceptu solidarnosti, jednakosti i stvaranja zajedničkog dobra kao rezultata umjetničke produkcije. 

Konferencija Četiri lica Omarske: Tijek ideoloških (pod)struja održat će se u Prijedoru u Bosni i Hercegovini od 21. do 24. ožujka 2015. godine. Pozivaju se zainteresirani da pošalju znanstvene radove te ideje za performanse i intervencije najkasnije do 15. listopada 2014. na adresu elektroničke pošte. Teme su podijeljene na platforme pod nazivima Omarska kao socijalističko samoupravljajuće poduzeće, Omarska kao kamp, Omarska i globalizacija, Omarska kao filmska lokacija. Podteme potražite ovdje.

Fluid States je jednogodišnji projekt svjetske organizacije Performance Studies International, a odvija se u Europi, Africi, Americi, Aziji, Australiji i na Pacifiku. Kao što i sam naziv govori, projekt je obilježen preispitivanjem kategorija stabilnog, stalnog i neupitnog na različitim razinama iskustva i djelovanja – od umjetnosti i znanosti do društva i politike. 

Fluid States / RGČLO

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.05.2014