Tri kratka filma po Daniilu Harmsu | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Tri kratka filma po Daniilu Harmsu

Tvrtko Jurić okušao se u poziciji redatelja snimivši tri jednominutna filma prema pričama iz knjige Sasvim obične besmislice Daniila Harmsa.

08.08.2011 - 15.08.2011 , Korčula - siva) (zona
  • A
  • +
  • -

siva) (zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti predstavlja rad Daniil Harms - tri kratka filma Tvrtka Jurića. Izložba je otvorena od 8. do 15. kolovoza i može se pogledati svakog dana od 21 do 22 sata.

Program se sastoji od tri jednominutna filma prema pričama Danila Harmsa iz knjige Sasvim obične besmislice. Sadržaj filmova vjerno slijede tekst priča. Film Tri priče predstavlja u jednoj minuti trajanja priče Evo..., Volodja Zajčev i Jako pametan čovjek, a u svim epizodama ovog omnibusa glumi Tvrtko Jurić. U filmu Optička varka glumi Dejan Krivačić, a u Starice padaju Rakan Rushaidat. Sve filmove je režirao Tvrtko Jurić, snimio Josip Ivančić, montažerka je Dubravka Turić, a zvuk potpisuje Hrvoje Štefotić.

Jedan od povoda za prikazivanje ovog filmskog programa je prepoznavanje vaninstitucionalnog kulturnog nerva svih sudionika u produkciji ovih radova. Naime, svi filmovi su ostvareni iz vlastitih sredstava autora te za njihovu proizvodnju nikada nisu niti zatražena sredstva iz filmskih ili  umjetničkih fondova. Tvrko Jurić, inicijator ovih filmskih projekata, je profesionalni glumac koji ne misli investirati vlastita sredstva i vrijeme da bi si otvorio put u novu profesiju filmske režije. Jurićevi prijatelji i suradnici na ovim filmovima profesionalci su s iskustvom rada na filmu, tako da je u ovim radovima dosegnut visok tehnički i izvedbeni standard koji nam ne odaje da je zapravo riječ o kućnoj produkciji. Ovi filmovi nisu proizašli iz profesionalne rutine i nužde, kao što je nažalost slučaj s većinom umjetničke produkcije danas, već iz unutrašnje potrebe, proširivanja umjetničkih horizonata i zadovoljstva u kreativnim izazovima, drugim riječima, iz čistog gušta.

Film Tri priče je prikazan na Festivalu jednominutnog filma u Požegi 2007, dok će Optička varka i Starice padaju  biti premijerno prikazani ovom prilikom.

Ttvrtko Jurić rođen je 1972. u Splitu. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U posljednjih petnaestak godina ostvario je niz uloga u kazalištu, televiziji i filmu. Od 2000. do 2008. član je ansambla Teatra &TD, a od 2008. Gradskog kazališta Trešnja u Zagrebu.

Kustos izložbe je Darko Fritz.

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 05.08.2011