Tri poimanja kulture | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Tri poimanja kulture

U svome će predavanju u Galeriji Nova Aaron Schuster istražiti osnovne postavke psihoanalize tek kako bi ih preokrenuo.

Aaron Schuster održat će predavanje pod nazivom Tri poimanja kulture: obrazovanje, disciplina i oživljavanje u ponedjeljak, 29. listopada u 19 sati u Galeriji Nova u Teslinoj. U svome predavanju Aaron Schuster skicirat će tri različita poimanja kulture koja su, iako ukorijenjena u stvarnim povijesnim promjenama i konfiguracijama, zamišljena kao idealni filozofski tipovi: obrazovanje, koje iznosi prirodu na vidjelo, disciplina, koja je slama i kroti, ali nikada bez stvaranja nekakve pobune ili nezadovoljstva, i najčudniji u trojci, oživljavanje, koje nadoknađuje manjkavu ili nedostatnu prirodu. Prema tom poimanju, kultura se prije svega sastoji od neprekinute struje implicitnih i eksplicitnih naredbi: "Probudi se!", živi, radi, proizvodi, troši, voli, uživaj, itd. Bez tog ogromnog vanjskog sistema za održavanje života ljudsko biće naprosto bi se pretvorilo u tromu sluz. Istražujući ta poimanja kulture, istaknut će se njihova povezanost sa sukobljenim političkim posljedicama i interpretacijama.

Predavanje započinje istražujući osnovne postavke psihoanalize: "U uobičajenom razumijevanju Freuda Ono se predočava kao uzavreli kotao sila koje prijete da će prsnuti i prouzročiti svakojaki nered i kaos; Nad-ja je agens moralne savjesti zadužen za kontrolu divljih nagona Onoga, ali njegove dužnosti u vezi s provođenjem zakona mogu i same poprimiti opscenu, idu sličnu dimenziju; Ja je pak racionalni kompromiser koji se pokušava prilagoditi zahtjevima stvarnosti dok istovremeno Onome pruža kontroliranu dozu zadovoljenja", kako bi preokrenulo uvriježene postavke: "Što bi bilo kad bismo obrnuli tu sliku tako da osnovna žudnja Onoga bude ona za snom, dok ga Nad-ja neprekidno gnjavi i tjera na grozničavu aktivnost, a Ja je uhvaćen u sredini i trudi se što bolje može kako bi zauzdao vatreni zanos Nad-ja i tako se približio pospanom Onome?".

Aaron Schuster diplomirao je na Amherst Collegeu (SAD), gdje se specijalizirao za teoriju prava te magistrirao i doktorirao filozofiju na Katholieke Universiteit Leuven (Belgija). U doktorskoj disertaciji The Trouble With Pleasure: Philosophy and Psychoanalysis istraživao je pojam užitka u povijesti filozofije, zaključno s Freudom i Lacanom. Bio je istraživač na Jan van Eyck Academie 2005-2006. i predavao je na PARTS-u (Performing Arts Research Training Studios) u Bruxellesu. Trenutačno je glavni mentor na Odsjeku za likovnu umjetnost instituta Sandberg u Amsterdamu. Uz predavanja i publikacije o europskoj filozofiji 20. stoljeća, piše o suvremenoj umjetnosti i kulturi za Cabinet, Metropolis, M. Frieze, i kao pisac surađuje s više projekata i performansa. Trenutačno priprema knjigu o Deleuzeu i psihoanalizi i studiju o povijesti levitacije u misli i kulturi 20. stoljeća. U Zagreb dolazi iz Ljubljane gdje sudjeluje u Prvi put kao komedija, drugi put kao farsa, konferenciji o filmografiji Ernsta Lubitscha u Slovenskoj kinoteci.

KP / WHW / Na fotografiji: prizor iz filma Nekoliko dana iz života Oblomova, Nikita Mikhalkov (1980)

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.10.2012