Tri tisuće lakih pravila | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Tri tisuće lakih pravila

Predstava autora Jetona Neziraja i redateljice Blerte Neziraj tragikomična je panorama aktualne kosovske i europske realnosti.

08.12.2016 , Zagreb - Zagrebačko kazalište mladih

"Nakon tragokomičnog izlaska Velike Bitanije iz Europske Unije nastaje urgentna potreba da se njeno mjesto popuni. Europa stoga okreće pogled prema Kosovu kao mogućoj zamjeni. Kosovo se time nenadano stavlja pred povijesnu mogućnost koju neizostavno želi iskoristiti. No, postoji i jedan veliki izazov. Osim Kosova, za ulazak u EU kandidira i Srbija.

Ljudi i životinje na Kosovu mobiliziraju se brže-bolje u realiziranju standarda koje im je Europa postavila kao uvjet. Temeljni dokument EU upućen kosovskoj vlasti naslovljen je Kosovo i 3000 lakih pravila na europskome putu. Od tog trenutka, klaonica "Tony Blair" u Prištini obvezna je prodavati meso kontroliranog porijekla i kvalitete. 

Nastojeći ispuniti uvjete, vlasnici klaonice i mesare prolaze kroz kafkijansku kalvariju u odnosima s državnom administracijom, suočavajući se s korumpiranim i nezasitim birokratima i zvaničnicima. Štoviše, od njih se traži da iz zoološkog vrta u Skoplju kidnapiraju jednu žirafu koja će premijeru Kosova biti zgotovljena za jelo na njegov rođendan. 

I dok se građani nove države naivno angažiraju oko novog iskušenja, orvelijanski svijet životinja također se mobilizira jer želi iskoristiti politički momentum za adresiranje i artikuliranje zahtjeva za njihovo dostojanstvenije klanje", sadržaj je kazališne predstave s četiri glumca, nekoliko svinja, krava i konja, s jednim premijerom, jednom milkom i nekoliko domaćih i inozemnih inspektora u produkciji prištinske kazališne trupe Qendra Multimedia, koja će biti prikazana u Zagrebačkom kazalištu mladih 8. prosinca u 20 sati.

Predstava autora Jetona Neziraja i redateljice Blerte Neziraj tragikomična je panorama aktualne kosovske i europske realnosti. Iskrena aspiracija Kosovara da postanu dio EU konfrontira se, s jedne strane, sa zamršenim i smiješnim europskim regulativama i zahtjevima te, s druge strane, s birokratskim podvalama kojima se stanje želi prikazati "OK samo na papiru". 

U predstavi glume Shengyl Ismaili, Adrian Morina, Ernest Malazogu, Shpetim Selmani, muzičari su Art Lokaj (električna gitara) i Drin Tashi (bubnjevi), muziku potpisuje Gabriele Marangoni, koreografiju Adrienne Hart, scenografiju Petra Veber, kostimografiju Vesa Kraja, a rasvjetu Radomir Stamenković.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.12.2016