Tri tramvajske postaje dalje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Tri tramvajske postaje dalje

Vlado Martek svojim kartama nudi niz novih pogleda na Europu, Ameriku i bivšu Jugoslaviju u kojima one nisu političke cjeline već granice između misli pisaca, pjesnika i filozofa.

06.11.2014 - 22.11.2014 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

"Naslov Tri tramvajske postaje dalje krije flert s prostorom. Naime, prethodna izložba istih radova koji su na izložbi prebačena je iz jednog javnog prostora u drugi javni prostor. No fizionomija tih dvaju mjesta se razlikuje. Hodnici Geodetskog fakulteta u Zagrebu prostor su za studente i profesore, a radovi tamo izloženi bili su sklonjeni od ostale publike. Galerija VN, javni je prostor čitača ali i promatrača, kroz izloge, s ulice. Dakle, druga priča ali podjednake ograničenosti javnog. 

Takvi su prostori, danas za izlaganje privlačni i gotovo poželjni. Radikalna odluka da se isti radovi postave na maloj udaljenosti, beskrajno naglašava važnost prostornog specifikuma, pod uvjetom da to ipak nije samo galerijski prostor. Još od doba izložbi-akcija s Grupom šestorice autora, privlače me tzv. neprofesionalni prostori, otkloni koji doprinose jačem transferu energije između dviju skupina potencijalnih alkemičara, publike i umjetnika. Sami izloženi radovi htjeli bi nositi eros za slobodom iscrtavanja, svojih granica, negirajući politiku i njene ratove. Možda kriptoterapija u duhu rimske izreke: Libertate viam facere", povodm izložbe napisao je Vlado Martek.

Ne podlijeganje žanrovskim razvrstavanjima i registriranjima ključna je premisa rada Vlade Marteka. On je pjesnik koji  izmiče iz okvira pjesništva i slikar koji izmiče iz okvira slikarstva. Opiranje objašnjavanju, specificiranju, racionaliziranju, klasificiranju i definiranju oblik je Martekove pobune. A pobuna je, prema Marteku, potrebna protiv svega, ne protiv nečeg konkretnog  jer to konkretno vodi u aktivizam ili politiku, što nije njegovo interesno područje. 

Unatoč  slabom zanimanju za politiku, čest motiv Martekovih radova je motiv karti. Geografski simboli koji predočuju raskošna i manje raskošna tijela država prevedeni su u slikarske linije kistom i plohe boje. I na njih je intervenirao tekstom – jezikom. Martekovi su radovi čvrsto usidreni u riječima, a njegove karte nalik su na pjesničke karte svijeta. 

Vlado Martek (Zagreb, 1951.) pjesnik je, konceptualni umjetnik i esejist. Diplomirao književnost i filozofiju na FF u Zagrebu 1976. U početku se bavio vizualnom i konkretnom poezijom (imenovanom predpoezija), a od sredine sedamdesetih – konceptualizmom, akcionizmom (s Grupom šestorice autora), umjetničkim knjigama te out printom (22 samizdata, leci, plakati, razglednice). Od početka osamdesetih bavi se slikarstvom, kiparstvom, grafikom, land artom. 

Izložba će biti otvorena od 6. do 22. studenog u Galeriji VN.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.11.2014