Trici i zvuci | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Trici i zvuci

Odsjek za animirani film i nove medije potražit će mjesto taktičkog povlačenja u Pogonu Jedinstvo pomoću metode nekreativnog pisanja Kennetha Goldsmitha.

FOTO: oskudnostzvuciitrici.wordpress.com

  • A
  • +
  • -

Odsjek za animirani film i nove medije (OZAFIN) najnoviji je odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Odsjek je jedinstven po tome što potiče paralelno savladavanje klasičnih tehnika animacije i upoznavanje s tehnikama novih medija i praksama suvremene umjetničke prakse. U suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade - POGON, od 22. do 29. listopada, Odsjek organizira "izložbu, radionice, performanse, instalacije, trikove i štogod iskrsne u procesu" u Pogonu Jedinstvo, pod nazivom Austerity, trici i zvuci.

"Oskudnost, mjere štednje, nemogućnost, a istovremeno kontinuirani pritisak na proizvodnji novoga dovodi nas do metodologije recikliranja postojećeg, ali ne u apolitičnoj 'postmodernističkoj' varijanti, već u pokušaju afirimiranja područja djelovanja izvan okvira kontinuirane proizvodnje novoga", najava je događanja čije će finale biti 29. listopada u 19 sati predstavljanjem istraživačkog procesa. Kao lajtmotiv uzeta je metoda "nekreativnog pisanja" Kennetha Goldsmitha, odnosno mogućnost kreiranja sadržaja iz već postojećeg.

"Možemo li naći metode i prostore koji izbjegavaju kulturu orijentiranu na proizvode, rezultate i vidljive kriterije mjerljivosti uspjeha (publika odnosno korisnici, popularizacija, misija, vizija, itd.), a postaju dio procesa interakcije i komunikacije mimo zadatih ciljeva?", pitanje je koje postavljaju organizatori te navode: "U trenucima kada se čini da ne postoji izvanjsko birokratizaciji, regulaciji i logici managmenta, tražimo mjesta taktičkog povlačenja".

U formi residency programa, studenti, nastavnici i gosti Odsjeka za animirani film i nove medije zauzet će prostor, opremu i resurse Pogona te eksperimentirati disciplinama, tehnikama i formama koje nisu zastupljene u redovnom nastavnom kurikulumu. Radionice će voditi Deborah Hustić, Ivan Marušić Klif, Sonja Pregrad, Alen i Nenad Sinkauz, Damir Žižić i Dario Krmpotić, Ivana Pipal, Damir Bartol Indoš, Ivan Slipčević, Prostor i taktika, Marko Tadić te Nicole Hewitt.

Više potražite ovdje.

Izvor: oskudnostzvuciitrici

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.10.2014