Trideset godina idijotizma | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Trideset godina idijotizma

KUD Idijoti su, poznato je svima, kultni punk rock bend iz Pule osnovan davne 1981. godine.

  • A
  • +
  • -
Stekli su status najvećeg istarskog punk benda i jednog od najznačajnih punk bendova s područja bivše Jugoslavije koji je utjecao na čitav niz bendova. Izdali su šest studijskih, dva kompilacijska i jedan live album, jedan video, dvije kasete i četiri singl-ploče, ali, kao što kaže naslov jedne od njih, prijatelje nikada. 

Ono što u proslavi trećeg desetljeća djelovanja KUD Idijota nije dobra vijest jest podatak da je Tusta, pjevač i spritus movens grupe, obolio od raka koji je zahvatio grlo i pluća i neće moći nastupiti na velikom koncertu 17. lipnja u zagrebačkoj Močvari. Tako će, uz pomoć basiste Bucolinija i bubnjara Deje, većinu vokalnih dionica preuzeti gitarist Sale Veruda

KUD Idijoti će ovom prigodom izvoditi bezvremenske hitove i neuništive klasike s ploča Mi smo ovdje samo zbog para, Glupost je neuništiva i Tako je govorio Zaratusta.

Proslavi tridesetog rođendana KUD Idijota priključit će se i No More Idols i Abergaz. Prvi su nastali su 2004. godine, odsvirali oko 150 koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Italiji, dijelili pozornicu s UK Subs, GBH i Misfits. Potonji su, stoji u službenoj obavijesti kluba, "raspiždena punk'n'roll trojka iz Zagreba/Požege, koja pjeva na pseudo-hrvatskom jeziku, a svira na električnim gitarama i analognim bubnjevima".
KP / Močvara
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.05.2011