Troglavi psi i poetika Jima Morrisona | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Troglavi psi i poetika Jima Morrisona

Zagreb, Rijeka i Karlovac će od 26. svibnja do 8. lipnja biti domaćini 30. Tjedna suvremenog plesa.

Ovogodišnji festival predstavit će široku paletu radova hrvatskih izvođača te pregršt inozemnih mladih nada kao i one koji su svoj rad i ime odavno pozicionirali u suvremenom plesu, a čije su karijere vezane i uz ovaj međunarodni festival. Festival, uz raznolikost plesnih izričaja, u fokus postavlja tijelo u pokretu slaveći njegove izričajne moći i poetiku.

Fresco Dance Company iz Izraela otvorit će ovogodišnje izdanje s predstavom Cerberus koja govori o troglavim čuvarima podzemnog svijeta iz grčke i rimske mitologije. Odmah nakon ovog mističnog uvoda slijedi priča o revoluciji inspirirana jednom od najvećih ikona 60–tih godina prošlog stoljeća, Jimom Morrisonom. Paulo Ribeiro, koji nakon niz godina apstinencije ponovo stupa na scenu, u predstavi Jim prepušta se riječima i duhovnosti glazbe pri stvaranju osvrta o ulozi pojedinca u odnosu na svijet.

Yasmeen Godder nakon dugo se godina ponovo predstavlja i kao izvođačica u svojem novom uratku See Here Change premijerno izvedenom u Berlinu tik pred dolazak na Tjedan suvremenog plesa. Matjaž Farič u predstavi Politics of dancing donosi priču o neuništivosti plesa koji nadilazi sva pravila, društvene podjele, njihove zakone i zabrane. U sklopu EU projekta Beyond Fronta@ čiji je sudionik Hrvatski institut za pokret i ples, bit će prikazana i međunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale, Cooling Down Signs, koja se pripremala u Zagrebačkom plesnom centru proteklih mjesec dana.

Preostali dio prvog dijela festivala posvećen je Hrvatskoj koreografskoj platformi. Predstavit će se Matija Ferlin, skupina Liberdance, BADco., Zagrebački plesni ansambl, Maša Kolar, Marjana Krajač i O.N.E. te novija imena hrvatske koreografske scene: Andreja Široki, Stošija Zrinski, Melita Spahić Bezjak te Pavle Heidler. Premijerno će biti izveden performans Miloša Sofrenovića Lost Albertina, a Alen Čelić će po prvi put u Zagrebu izvesti najstariju splitsku plesnu predstavu Hotel Memorial. Nastup učenica Škole za suvremeni ples Ane Maletić iz Zagreba i ove će godine predstaviti novu generaciju plesača.

Drugi dio ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa otvara EnKnap Group s predstavom Iztoka Kovača Ottetto, u kojoj se analizira kompozicija Igora Stravinskog iz 1923, Octet. Slijedi predstava Rocca Emija Grecca koja se bavi psihičkim i psihološkim krajnostima boksača i plesača te je proglašena najboljom plesnom produkcijom 2012. godine u Nizozemskoj. Predstavnici Francuske ove su godine Josef Nadj s predstavom Les corbeaux o vranama te Julie Dossavi koja na ironičan način propituje ženske mušice i probleme. Isto tako, zagrebačka publika opet će uživati i u virtuoznosti izvođača kompanije Thor u predstavi Clear Tears/Troubled Waters nedavno premijerno izvedene u Belgiji, kojom Thierry Smits i skupina slave 25. godišnjicu rada.

Za kraj, uz Mašu Kolar s predstavom Memory of Water, festival predstavlja jednu od najvećih nada britanske plesne scene Aakasha Odedru. On će uz vlastitu koreografiju izvesti za njega napravljene plesne kompozicije koje potpisuju koreografi Russell Maliphant, Akram Khan te Sidi Larbi Cherkaoui.

Uz bogat izvođački program, na festivalu će se održati i simpozij Danas nisam umrla tako lijepo zamišljen kao serijal razgovora o temama vezanim uz ples i njegov utjecaj na svakodnevni život. Razgovore vode teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač, a naslov simpozija parafrazira naslov uspješne kriminalističke novele poznate hrvatske balerine Mercedes Goritz Pavelić.

Tjedan suvremenog plesa najvažniji je i najznačajniji projekt Hrvatskog instituta za pokret i ples. Festival je tijekom proteklih 29 godina postojanja prezentirao više od 700 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao šezdesetak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Više potražite na službenim stranicama.

Izvor: TSP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.05.2013