Tuga, bijes i usamljenost | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Tuga, bijes i usamljenost

Udruga Domino predstavlja svoje novo književno izdanje: roman Samac Christophera Isherwooda. 

21.02.2014 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Roman Samac ("A Single Man") autora Christophera Isherwooda iz 1964. godine prati tijek jednog dana: George Falconer koji je prije osam mjeseci izgubio partnera u automobilskoj nesreći, budi se jedno jutro siguran u odluku kako ne može više živjeti bez Jima.

Uz mnoga razmišljanja o životu i njegovoj vezi s preminulim partnerom ova knjiga predstavlja jednu od najpoznatijih knjiga koja daje uvid u život gejeva toga vremena. Prema mnogima Samac je najbolje djelo ovog britanskog pisca, koje će se obožavateljima (queer) književnosti predstaviti u Booksi u petak, 21. veljače s početkom u 19 sati.

Uz sudjelovanje dvoje istaknutih pisaca, mladog književnika i kritičara Srđana Sandića kao i autoricu odlično prihvaćenog romana Duhovi Ive Ušćmulić Gretić na primjeru Samca će se raspravljati o otuđenosti modernog čovjeka kao i o suvremenoj percepciji samoće uz moderaciju predstavnika udruge Domino.

Kako ne bi sve stalo na priči, za pomalo veselije teme će se pobrinuti dvije četvrtine glazbenog sastava Seven Mouldy Figs koje će ovom prilikom za okupljene po prvi puta prezentirati svoje pjesme u akustičnom izdanju, a početkom 2014. godine su i objavile svoj drugi EP naziva Anger Managment.

Iza britanske rezerviranosti krije se velika količina tuge, bijesa kao i čiste usamljenosti – no ono što se otkriva je da čovjek koji voli može živjeti bez obzira na sve životne nepravde. Nakon pojave ovog romana Christopher Isherwooda, mnogi su bili šokirani iskrenošću, suosjećajnošću i dirljivošću pri portretiranju zrelog gej muškarca, a sam autor je više puta istaknuo kako se radi o omiljenom njegovom romanu koji je postao kultnim djelom o autsajderskom životu, prema kojem je Tom Ford 2009. godine snimio i vrlo uspješnu ekranizaciju. 

Britanski autor Christopher Isherwood u svojim djelima intimnim je svjedokom vremena, bilo to Berlina za uspona Hitlera (Mr. Norris Changes Trains, Goodbye to Berlin koji je poslužio kao predložak za film Cabaret), kinesko-japanskog rata (Jouney to War, napisanog zajedno s pjesnikom W.H. Audenom) ili buđenja LGBT pokreta (A Single Man). Njegov vrlo široki krug suradnika uključivao je imena poput E.M Fostera, Aldousa Huxleya te Trumana Capotea.

Fotografija: kadar iz filma A Single Man Toma Forda

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.02.2014