Tugujući zidovi | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Tugujući zidovi

Janez Janša u Mariboru skuplja suze i topi zidove.

  • A
  • +
  • -

Slovenski suvremeni umjetnik Janez Janša, nastavlja svoj rad na zidovima kao privremenim konstruktima u javnom prostoru. Nakon što je ledenu instalaciju Zidovi tugovanja lani postavio u Novom mestu, Janša će ovaj rad ponovno izložiti 9. ožujka na Slomškovom trgu u Mariboru. 

Kako stoji u najavi, umjetnikovo razmišljanje počiva na shvaćanju zida kao političkog objekta ili prostora odvajanja, u kojem zid uvijek predstavlja rez u prostoru i od nekadašnje cjeline stvara dva ili više polja. Janša se u svom radu referira na politički prostor Slovenije, kojeg vidi kao još uvijek odvojenog pogledima na povijest. Po Janši, matrica političkog još uvijek je određena crvenom i crnom podjelom.

Instalacija Zidovi tugovanja sastavljena je od dva ledena zida, crvenog i crnog, koji će kroz dva tjedna topljenja puniti fontanu u obliku Slovenije. Crvene i crna boja koja će se pritom izmiješati i zajedno s nečistoćom stvoriti smeđu bljuzgu, sugerira proizvod blokovske politike. 

Drugi dio Janšine instalacije, ostvarit će se u intimnom performansu plakanja u mariborskom Slovenskom narodnom kazalištu. Tamo će Janša postaviti tri "plakaonice" te će u posebno načinjene spremnike skupljat suze gledatelja. Donacija suza provocirat će se u trima "suzavcima": individualnim gdje pojedinac plače zbog osobnog iskustva i sjećanja, kolektivnim - u kojem gledatelj ima mogućnost odabrati scene koje će ga rasplakati i fiziološki gdje može plakati uz pomoć iritirajućeg sredstva. Kako stoji u najavi događaja: "Gledatelj se za potrebe izvedbe prisjeća  svojih emocija i sjećanja, kao što i evocira prisjećanje na događaje iz kolektivne prošlosti. On je izoliran i nije promatran, on postaje krajnji gledatelj - u isto vrijeme autor, performer i svjedok".

Instalacija Zidovi tugovanja sastoji se od 144 ledena bloka ukupne težine 18 tona. Janšin rad nastao je u sklopu manifestacije Evropske prijestolnice kulture, pod okriljem zavoda Maska i u suradnji s novomestskim Anton Podbevšek Teatrom

KP
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 09.03.2012