Turbo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Turbo

Davor Mezak i Marko Čubrilo istražili su strasti narodnjačke supkulture. 

19.12.2012 - 21.12.2012 , Zagreb - Galerija Nano

"U potrazi za istinom…" tako bi se, ukratko mogao opisati zadatak koji su si zadali Davor Mezak i Marko Čubrilo, autori multimedijalne izložbe Turbo

Kako bi istražili, snimili i doživjeli strasti narodnjačke supkulture, autori su se upustili u avanturu po najznamenitijim zagrebačkim klubovima narodnjačke, folk, i turbo-folk glazbe, razgovarali s posjetiteljima, vlasnicima i glazbenicima pa slavili zajedno s njima. Dokumentaciju audiovizualnih doživljaja autori prezentiraju posjetiteljima izložbe u kaotičnom, emocionalnom i neformalnom okruženju, bas kao i onom gdje se stvara turbo-folk, narodnjačka supkultura. 

Rezultat gotovo dvogodišnje pripreme autori u galeriji Nano predstavljaju projekcijama video kolaža, glazbom i intervjuima koje će zaokupiti sva osjetila prisutnih te ih na kratko vrijeme povući za sobom u svijet koji privlači, kao jedan od rijetkih supkulturnih stilova, sve društvene elite te ne poznaje etničku netrpeljivost. 

Crnogorski glazbenik Antonije Pušić iz Herceg Novog, na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji kao Rambo Amadeus, jednom je prilikom pokušao definirati glazbeni žanr turbo-folka, pa tako i supkulturu koja se okuplja oko te glazbe. "Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime", rekao je, i time zanijekao kvalitetu glazbe koju sluša veliki dio urbane mladeži, od Zagreba preko Beograda, od Beča pa do Berlina. 

Izložbu, koja će biti otvorena 19. prosinca u 19 sati u galeriji Nano, možete pogledati do 21. prosinca

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 18.12.2012