Turizam kao oruđe modernizacije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Turizam kao oruđe modernizacije

Izložba Tracing for Clues in Hotels and Ruins of Late Modernity kustosa Michaela Zinganela istražuje turizam kao oruđe modernizacije jugoslavenskog poslijeratnog društva.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Michael Zinganel austrijski je arhitekt, kustos i povjesničar koji je, zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Marojem Mrduljašem, radio na istraživanju veze između modernističke umjetnosti i dizajna i turističkih objekata na Jadranu, čije su rezultate predstavili na izložbi Turizam u socijalizmu i nakon: Transformacije hotelske arhitekture na hrvatskoj obali Jadrana postavljenoj u riječkom MMSU-u u ožujku 2015. godine. Također, Zinganel i Mrduljaš su, s Norbertom Mappesom Niediekom, radili i na izložbi Motel Trogir / Turizam u socijalizmu i nakon njega (lipanj 2015, Muzej grada Trogira) kao "pokušaju povezivanja građanske inicijative za zaštitu jednog od najuspješnijih ostvarenja arhitekta Ivana Vitića, Motel Sljeme u Trogiru (1965) i šireg istraživanja transformacije modernističke turističke arhitekture na hrvatskoj obali". 

"Modernistička umjetnost, dizajn interijera i namještaja su igrali ključnu ulogu u razvoju novih, ambicioznih hotela i odmarališta građenih tijeko 1960-ih i 1970-ih na jugolavenskoj obali Jadrana. Turizam se smatrao oruđem modernizacije jugoslavenskog društva i ti su hoteli imali biti izložbeni primjerci i pozornice uspjeha Trećeg puta kako za domaće, tako i za strane goste", ističe se u najavi izložbe Enjoying the Fruits of Yugoslavia’s Third Way: Tracing for Clues in Hotels and Ruins of Late Modernity koju Zinganel sada postavlja u maloj Galeriji Gebhart Blazek. Berber-Arts u Grazu. 

Izložba, otvorena od 2. ožujka do 8. travnja, hotelske interijere prikazuje kroz tapete izrađene na temelju starih fotografija, s reprodukcijama slika Ede Murtića, skulptura Dušana Džamonje, tapiserija Jagode Buić, interijera i namještaja Bernarda Bernardija, Zdravka Bregovca i Igora Emilija. Također, u jukstapoziciji s radovima suvremenih umjetnika koji se bave socijalističkim modernizacija u turizmu u Hrvatskoj - poput slika Moni K. Huber te foto i video radova Daniele Ansidei, Ryana S. Jefferyja i Slavena Tolja - bit će postavljeni i originalni objekti nedavno nađeni u hotelima građenim 190-ih i 1970-ih. 

Okrugli stol, odnosno prezentacija i diskusija o sintezi arhitekture, umjetnosti, dizajna i stila života održat će se 16. ožujka, a na njemu će, uz Zinganela, govoriti i kustos i kritičar Maroje Mrduljaš te Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga, kulturni radnici i pokretači inicijative za zaštitu jugoslavenskog modernističkog arhitektonskog naslijeđa u Hrvatskoj, s fokusom na jadranske motele Ivana Vitića te urednici publikacije MOTEL TROGIR: Nije uvijek budućnost to što dolazi

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.03.2016

VEZANE VIJESTI

Spomenici propadanja

Piše: Matija Mrakovčić
Mladi zagrebački umjetnik Igor Taritaš po prvi put samostalno izlaže u salzburškoj galeriji 2C fo rArt.

Autentično lokalno iskustvo

Piše: Vatroslav Miloš

Knjiga Projekt Ilica dio je i višegodišnjeg projekta mapiranja i reaktivacije obrtničkih i uslužnih djelatnosti u lokalnoj zajednici. 

Istraživanje i dokumentiranje urbanog propadanja

Piše: Martina Domladovac

Izložba Beyond Ruin Porn problematizira estetsku i društvenu vrijednost fotografija napuštene infrastrukture, nastalih u procesu urbanog istraživanja.