Turska putovnica | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Turska putovnica

Kako su turski diplomati spašavali Židove tijekom Drugog svjetskog rata, saznajte na novoj projekciji u sklopu JDFF EDU-DOX. 

16.03.2013 - 17.03.2013 , Zagreb - Dokukino KIC

Novo, peto izdanje programa JFF EDU-DOX u organizaciji Festivala židovskog filma donosi turski dokumentarni film Turska putovnica redatelja Buraka Arliela koji će biti prikazan u subotu, 16. ožujka u 19 sati u Dokukinu KIC.

Turska putovnica donosi priču o diplomatima koji su spasili brojne Židove tijekom Drugoga svjetskog rata. Bilo da su ih izvlačili iz logora ili vlakova koji su ih tamo vozili, ovi su diplomati na kraju omogućili Židovima, koji su bili turski državljani, da se vrate u Tursku i tako budu spašeni. Utemeljen na svjedočanstvima očevidaca, koji su spašeni prijevozom u Istanbul, ovaj film također koristi pisane povijesne dokumente i arhivske snimke kako bi dočarao priču spašavanja te rasvijetlio događaje toga vremena.

No, diplomati nisu spašavali živote samo turskih Židova. Spašavali su i druge Židove koji su bili osuđeni na sigurnu smrt tako što su im izdavali turske putovnice. U tom mračnom razdoblju povijesti, njihova su djela zapalila svijeću nade i omogućila ovim ljudima da otputuju u Tursku i tamo pronađu svjetlost.

Program JFF EDU-DOX započeo je u studenom prošle godine, projekcijom filma Posljednji let Petra Ginza, a cilj je jednom mjesečno u Dokukinu KIC prikazivati dokumentarce koji na različite načine progovaraju o Holokaustu i/ili promiču toleranciju, a prikazani su na prošlogodišnjem Festivalu židovskog filma.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 13.03.2013