Tvrdi bomboni i krušne mrvice izvedbenih arhiva | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Tvrdi bomboni i krušne mrvice izvedbenih arhiva

Centar za dramsku umjetnost organizira okrugli stol posvećen pitanju arhiviranja plesa i srodnih izvedbenih formi, kao i arhiviranju znanja o plesu u digitalnom obliku.

08.11.2013 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Okrugli stol bit će održan u petak, 8. studenog, u 17 sati u Booksi.

Bit će posvećen pitanju arhiviranja plesa i srodnih izvedbenih formi, kao i arhiviranju znanja o plesu (u digitalnom obliku) sa željom da se otvori rasprava o organiziranju njihove dostupnosti zainteresiranoj javnosti. Sugovornici na okruglom stolu govorit će o izvedbenim umjetnostima inherentnoj zagonetki memorije, te o konkretnim iskustvima i problemima s kojima su se susretali u sklopu svojih arhivskih istraživanja. 

Posvetit će se također mogućnostima i izazovima koji su im se otkrivali, kako u istraživanju i pokušaju organizacije građe, tako i u pokušaju njene prezentacije, bilo da se radi o umjetničkom, znanstvenom ili jednostavno projektu entuzijasta. Puno se građe nalazi isključivo u privatnom posjedu stručnjaka, daleko od očiju javnosti i dostupno je samo putem privatnih kanala i preko poznanstava. Budući da se radi o materijalu od općeg interesa, bilo bi od velike važnosti pobrinuti se za razvoj infrastrukture koja bi omogućila širu dostupnost takvih materijala, osobito u ovom vremenu sužavanja javno dostupnog znanja i njegove komercijalizacije. 

Cilj okruglog stola je dijagnoza trenutnog stanja, svojevrstan pregled dosadašnjih aktivnosti u tom smjeru, te ideje i modeli kako bi se organizirala protočnija struktura za razmjenu postojećih materijala.

Sugovornici okruglog stola su Rok Vevar, slovenski teoretičar i kritičar plesa, koji je svoj privatni privremeni arhiv slovenskog plesa u svom stanu otvorio javnosti, u zamjenu za digitalizaciju korištenih materijala umjesto članarine; Katja Šimunić, plesna praktičarka i teoretičarka koja će govoriti o plesu specifičnim načinima memoriranja i transmisije u dvostrukom registru dokumenata te oralne i tjelesne memorije; Nives Sertić, interdisciplinarna umjetnica koja od 2009. istražuje arhivu MM centra SCZG-a u sklopu svog umjetničkog projekta, koji će ubrzo rezultirati interaktivnom web stranicom i digitaliziranim foto arhivom; Aneta Stojnić, teoretičarka i umjetnica koja će predstaviti projekt istraživanja povijesti suvremene plesne scene u Beogradu pod nazivom Tigrov skok.

Okrugli stol će moderirati Iva Nerina Sibila, plesna umjetnica i kritičarka, te urednica časopisa za plesnu umjetnost Kretanja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.11.2013