Učiti, učiti i samo učiti! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Učiti, učiti i samo učiti!

Dokumentarni film Blokada Igora Bezinovića bit će premijerno prikazan na ZagrebDoxu.

Film Blokada predstavlja autorski prikaz najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima, blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009. godine. Blokada je, nakon Zemlje znanja, drugi film koji dokumentira artikulaciju zahtijeva za  ukidanjem svih oblika plaćanja visokog obrazovanja.

Kronološki prati pripremne sastanke skupine studenata koji planiraju na jedan tjedan zauzeti zgradu svojeg fakulteta kako bi senzibilizirali javnost oko problema vezanih uz pravo na besplatno obrazovanje Hrvatskoj. Film potom predstavlja zauzimanje zgrade od strane studenata te komunikaciju tih studenata s autoritetima. Prati živote aktera u vrijeme blokade, njihove međusobne konflikte i njihovu beskompromisnu zajedničku borbu. Filmska ekipa ovoga projekta djelovala je kao interna dokumentaristička ekipa Nezavisne inicijative za besplatno obrazovanje, aktivno sudjelujući u cijelom procesu kao sastavni dio i medij same borbe. Blokada stoga nije samo autorski projekt, nego i participacijski projekt studentskog kolektiva uključenog u borbu za besplatno obrazovanje koja traje i danas. 

Film će biti premijerno prikazan na ZagrebDoxu u srijedu 29. veljače 2012. u 21 sat. Besplatna projekcija filma bit će održana u petak, 2. ožujka, na Filozofskom fakultetu. 

Razgovor koji smo vodili s Igorom Bezinovićem, redateljem Blokade, možete pročitati ovdje.

KP 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 23.02.2012