U čast prijatelju | kulturpunkt

Najave Koncert

<

U čast prijatelju

Prvi ovogodišnji ciklus koncerata u organizaciji ZEZ-a otvorit će free jazz/free bop kvartet The Nu Band.

01.02.2016 , Zagreb - KSET
  • A
  • +
  • -

The Nu Band u Zagreb dolaze u ponedjeljak, 1. veljače, po prvi puta i to na turneji posvećenoj nedavno preminulom suosnivaču sastava, trubaču Royu Campbellu Jr. Stoga se basistu Joeu Fondi, bubnjaru Lou Grassiju i alt saksofonistu/klarinetistu Marku Whitecageu pridružuje Thomas Heberer na trubi. Campbellu u čast snimili su i hvaljeni album Cosmological Constant (2015) izdan za poljski Not Two Records.

Svaki od četiri glazbenika iza (i ispred) sebe ima impresivnu karijeru, počevši od basista Joea Fonde kojeg je zagrebačka publika mogla vidjeti i na drugom izdanju ZGetno Festivala uz Xu Fengxiau i Zoltana Lantosa. Već on sam vuče poduži popis kolaboracija s velikanima free jazza i bebopa, okrunjen dugogodišnjom suradnjom s Anthonyem Braxtonom, ali treba istaknuti i glazbenike poput Wadade Lea Smitha, Archiea Sheppa, Loua Donaldsona, Randyja Westona… S Braxtonom je surađivao i Whitecage, dok je Heberer, član Berlinskog Contemporary Jazz Orkestra, radio sa Sunnyem Murrayom, Hanom Benninkom, Mishom Megelbergom, Daveom Douglasom... Hvaljeni bubnjar Lou Grassi uz slobodniju formu Nu Banda bavio se i svime od ragtimea preko gospela do swinga i bebopa. Grassi je sudjelovao na par izdanja njujorškog Cadence Jazz Recordsa, a među uočljivim kolaboracijama može se navesti scat vokalistica Sheila Jordan, Marshall Allen, Rob Brown te dugogodišnji Coltraneov basist Jimmy Garrison.

The Nu Band su u 15-ak godina postojanja snimili sedam albuma te nastupali diljem Europe i SAD-a; među ostalim i u Knitting Factoryu, na njujorškom Vision Festivalu eksperimentalnih umjetnosti kao i na MusicNOW Festivalu osnivača Bryce Dessnera iz The Nationala.

Ulaznice za koncert možete nabaviti u pretprodaji u KSET-u po cijeni od 45 kuna, na ulazu karta će koštati 60 kuna. Ulaz se otvara u 20 sati, dok se početak koncerta može očekivati oko 21 sat.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.01.2016