U četiri tjedna na četiri kontinenta | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

U četiri tjedna na četiri kontinenta

Udruga Domino tijekom rujna zaokružuje globus rezidencijalnim programima, premijerom predstave u Japanu i festivalom u New Yorku.

Encounter, Kawamura/Sinkauz

  • A
  • +
  • -

Udruga Domino s hrvatskom umjetnicom Josipom Bubaš sudjeluje u međunarodnom timu umjetnika okupljenih u zajednički projekt Australian and Eastern European Artist Exchange koji uz domaću umjetnicu čine Jess Devereux, Zaimon Wilmanis i Ajda TomazinProgram je započeo u kolovozu u Australiji u gradovima Brisbaneu, Darwinu i Melbourneu, a nastavio se u Mariboru tijekom NagiB Contemporary Dance Festivala. Nakon Slovenije na redu nje astavak rezidencije u Zagrebu, do 13. rujna. Tijekom zajedničkog rada umjetnici će nastaviti istraživačke procese koje su započeli u Australiji i Sloveniji te raditi na razvoju autorskih predstava. Ovo je već druga godina trajanja projekta, započetog 2013., kada su autorski tim činili Petra Zanki, Rhiannon Newton, Mala Kline i Matthew Day.

Svjetska premijera u Japanu ujedno je i završetak dvogodišnjeg zajedničkog projekta japanske plesačice i koreografkinje Mikiko Kawamura i domaćih glazbenika Alena i Nenada Sinkauza. Premijeru projekta Encounter održat će se 12. rujna u Tokiju u okviru Dance New Air festivala u Aoyama teatru. Uz spomenute hrvatske glazbenike nastupa i vizualni umjetnik Ivan Marušić Klif. Tijekom protekle dvije godine, umjetnici su naizmjence provodili vrijeme na rezidencijama u Hrvatskoj i Japanu te predstavljali rad u nastajanju. Hrvatska će premijera uslijediti tijekom 2015. godine.

Trenutačno je u tijeku i rezidencija Brune Isakovića u New Yorku. Premijera nove predstave planirana je za 26. rujna u Abrons Arts Centru, jednom od vodećih kulturnih centara u New Yorku. Predstava će biti dio trećeg Queer New York Festivala, a uz Brunu Isakovića koji nastupa i sa svojim ranijim radom Nečastive uz Anu Vnučec, nastupaju i Ivo Dimchev, Jeremy Wade, Branko Brezovec, Jan Martens, Siniša Labrović te mnogi drugi međunarodni i američki umjetnici. Queer New York se održava od 17. do 28. rujna na raznim lokacijama u New Yorku te je do sada bio odlično primljen od strane medija i publike, a dio je međunarodnog programa udruge Domino.

Izvor: Domino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.09.2014