U crvenom ruhu | kulturpunkt

Najave Događanje

<

U crvenom ruhu

7. Marš solidarnosti Mreže antifašistkinja Zagreba održava se na Trešnjevci.

22.11.2014 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Okupljanje za marš solidarnosti Trešnja je crvena je najavljeno za subotu, 22. studenog, u 11.30 sati na Zapadnom kolodvoru. U edukativno-revolucionarnu šetnju nekim, danas možda nedovoljno istraženim točkama četvrti, polazi se točno u podne sa Zapadnog kolodvora. Govorit će se o mjestima od važnosti za ilegalni pokret otpora tijekom Drugog svjetskog rata, o danas posrnuloj trešnjevačkoj industriji, prvim zagrebačkim skvotovima, ulici koja je udomila neke od najznačajnijih hrvatskih pjesnika, pisaca i prevoditelja, NK Zagrebu, klubu s antihomofobnim i antirasistički raspoloženim navijačima.

Uz razgled naselja Prve hrvatske štedionice tematizirat će se urbanističko stanje Trešnjevke nekad i danas, a prisjetit će se i nekadašnjeg kina Triglav, jednog od tri danas nepostojeća trešnjevačka kina. 

Nakon Marša slijedi tribina koja će se održati u Centru za kulturu Trešnjevka. Govornici su predstavnici koji dolaze iz referentnih društvenih platformi Trešnjevke: Iva Zenzerović, Ivan Butorac i Vedran Gračan. Program Marša solidarnosti se neformalno nastavlja uz slavni grah&gemišt MAZ-a te nastupom pulskog zbora Praksa.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.11.2014