U dijalogu o zapuštenoj Genovi | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

U dijalogu o zapuštenoj Genovi

Fokus grupa idućih će mjeseci boraviti na rezidencijalnom projektu u Genovi.

  • A
  • +
  • -

Umjetnički rezidencijalni projekt La Ville Ouverte započet će 11. srpnja u Cantieri d’Arte u Genovi. Na rezidencijalnom boravku koji je dio dugoročnog projekta MÆD sudjeluje i Fokus grupa, zagrebački umjetnički kolektiv koji čine Iva Kovač i Elvis Krstulović

La Ville Ouverte je multidisciplinarni projekt koji istražuje dinamike reinterpretacija javnog prostora te kroz prizmu specifičnih umjetničkih pozicija pokušava pokrenuti refleksije i reakcije različite od dominantnog razumijevanja javnog prostora. Ova rezidencija nastoji biti prostor istraživanja i debate na kojima bi se isprovocirao dijalog među umjetnicima, arhitektima i građanima.

U okviru projekta MÆD – MaddalenaMEditerranea posvećenom obnavljanju zapuštenog urbanog dijela Genove, rezidencija La Ville Ouverte usmjerava umjetničko djelovanje ka pronalaženju novih funkcija za napuštene građevne objekte. U centru projekta je stara četvrt Maddalena koja je označena svojom kompleksnim povijesnom i ekonomskom situacijom. Iako se nalazi u povijesnom dijelu Genove, u ovu četvrt se nije obnavljalo i ulagalo te je ona s vremenom propala. Pod vodstvom grupe arhitekata Gruppo A12, osim Fokus grupe, u projektu revitalizacije Maddalene sudjelovat će i Mohamed Arejdal i Christian Tripodina. Rezultati projekta bit će predstavljeni na kraju rezidencijalnog boravka u rujnu 2012 te na manifestaciji World Event Young Artist u Nottinghamu.

Iva Kovač i Elvis Krstulović kao Fokus grupa djeluju od 2005. godine. Njihov rad pripada post-konceptualnoj umjetničkoj praksi čiji je format interdisciplinaran te se ostvaruje kroz izložbe, intervencije u javnom prostoru, publikacije, tekstove, predavanja i diskusije. Fokus grupa kroz svoje djelovanje propituje ideje političkog i subjektivnog u kulturnoj i umjetničkoj produkciji. U skladu s materijalističkim razumijevanjem umjetničke prakse Kovač i Krstulović istražuju pravne, ekonomske i društvene posljedice umjetničke proizvodnje te metode kojima politika prisvaja i instrumentalizira emocije.

Izvor: FG / Foto: Gianni Ansaldi

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 10.07.2012