U duhu vremena | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

U duhu vremena

U sklopu proljetnog programa galerije Kunstnernes Hus u Oslu bit će održana izložba In These Great Times na kojoj će sudjelovati i Mladen Stilinović.

  • A
  • +
  • -

U osvit Prvog svjetskog rata austrijski pisac Karl Kraus nije zahtijevao tišinu, već je tvrdio da nasilje političkih diskursa mora biti ponavljano, sve glasnije i glasnije dok ne postane nepodnošljivo. Neumorno je denuncirao licemjerje i zaraženi jezik njegovog Velikog vremena. Ponavljanje je provokacija, uvredljivo je i zaglupljujuće. Vrlina provokacije, kako je zabilježio Pierre Bourdieu, jest da dopušta anticipaciju, makar samo intuitivnu, načina na koji će uobičajena podčinjavanja i konformiranje uobičajenim situacijama dovesti do izvanrednih podčinjavanja i konformiranju u izvanrednim situacijama.

"Ako se ogledamo u Karlu Krausu to je stoga što, uglavnom isti uzroci proizvode iste posljedice. Ono što je Kraus opažao u svojim vremenima ima svoje ekvivalente i danas", rekao je Bourdieu. In These Great Times (U ovim velikim vremenima) je izložba stavova, slavlje zlog duha te zahtjev za idiosinkrazijom i negativnošću umjetničkog diskursa. Kao i njegove mogućnosti da sudjeluje u Realnom, a ne u realnosti. 

In These Great Times dokumentarni je teatar u čast Karla Krausa. Riječima Ervinga Goffmanna: "Biti nespretan ili neugledan, govoriti ili kretati se na krivi način; to su odrednice opasnog gorostasa, uništavatelja svjetova. Kao što bi svaki psihotik ili humorist trebao znati, svaki precizni neprikladni potez može načeti tkanje neposredne stvarnost".

Izložba će biti otvorena u galeriji Kunsternes Hus u Oslu od 21. veljače do 27. travnja, pod kustostvom Francoisa Pirona. Umjetnici koji sudjeluju u izložbi su: Thomas Bayrle, Victor Boullet, Paul Chan, Ane Hjort Guttu, Jenny Holzer, Kristine Kemp, Per-Oskar Leu, Adrian Piper, Lina Selander, Mladen Stilinović i Elaine Sturtevant.

Izvor: e-flux / Foto: Tomislav Domes: Za Marie-Antoinette '68, 2008., Mladen Stilinović 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 05.02.2014