U francuskim brdima | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

U francuskim brdima

Dva hrvatska filma uvrštena su u službeni program 34. međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu.

  • A
  • +
  • -
Kratkometražni animirani film Dove sei, amor mio Veljka Popovića uvršten je u međunarodnu konkurenciju. Dove sei, amor mio, nagrađen Posebnim priznanjem žirija na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, najnoviji je film cijenjenog hrvatskog animatora mlađe generacije. Popovićev film iz 2008. godine, Ona koja mjeri, osvojio je između ostalog nagradu FIPRESCI u Annecyu 2008. Dove sei, amor mio, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, animirani je portret pomalo bizarne svakodnevice jedne starije gospođe. Animirani film Ješka hrvatskog animatora i ilustratora Dinka Kumanovića nastao u produkciji Zagreb filma predstavljat će hrvatsku animaciju u nenatjecateljskom programu "School and Children" Festivala u Clermont-Ferrandu

Predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra bit će i ove godine prisutni na sajmu 27th Short Film Market. Omiljeno mjesto razmjene na polju svjetske kratkometražne produkcije, izložbeni prostor Festivala u Clermont-Ferrandu bit će otvoren od 30. siječnja do 3. veljače. Hrvatski kratkometražni filmovi koji su registrirani za Short Film Market bit će dostupni za gledanje u "Digitalnoj videoteci". 

Producentica Zdenka Gold iz produkcijske tvrtke Spiritus Movens sudjelovat će na pitchingu 4. europskog koprodukcijskog foruma kratkometražnog filma "Euro Connection" s projektom Ljubljana – Zagreb redatelja Darija Varge i scenaristice Natalije Manojlović. Ostalih 17 projekata iz europskih zemalja koji sudjeluju u radu foruma provjerite ovdje.

Također, u sklopu festivala u Clermont Ferrandu, a na inicijativu francuskog Sindikata nezavisnih producenata, 1. veljače će se održati okrugli stol na temu europskih kratkometražnih koprodukcija na kojem će sudjelovati producenti, predstavnici filmskih fondova i agencija posvećenih promociji i distribuciji kratkog filma. Na poziv organizatora Bonobostudio će predstaviti svoj najnoviji film Otac, koji je kao bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija odličan primjer za uvod u razgovor o iskustvima međunarodne suradnje i financiranja.

Više od trideset godina, Festival u Clermont-Ferrandu održava se u regiji Auvergne u unutrašnjosti Francuske. Jedan je od vodećih svjetskih festivala kratkometražnog filma i jedini 'A' festival posvećen isključivo kratkom metru, a nakon Cannesa, drugi je najveći festival u Francuskoj po posjećenosti.
Izvor: Bonobostudio / HAVC / Foto: Dinko Kumanović, Ješka

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 31.01.2012