U javnom prostoru | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U javnom prostoru

Izložba njemačke umjetnice Marlin de Haan Da Da Da Da Da predstavlja radove nastale kao prostorne intervencije, video, performans te različite objekte.

14.09.2016 - 30.09.2016 , Zagreb - Atelieri Žitnjak
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 14. rujna u 19 sat otvara se izložba Marlin de Haan Da Da Da Da Da. Izložba se odvija u okviru Programa međunarodne umjetničke razmjene Zagreb-Düsseldorf, iniciranog 2007., od strane Gradskog ureda za kulturu sport i obrazovanje Grada Zagreba. Tokom rezidencijalnog boravka, hrvatski umjetnici smješteni su u kompleksu ateljea u Gastatelier Franz-Jürgen Strasse, posredstvom Kulturamta Düsseldorf, gdje se održava i njihova završna izložba. Atelieri Žitnjak ugošćuju umjetnike iz Düselldorfa, i realiziraju završnu izložbu gosta umjetnika u Galeriji AŽ. U ovogodišnjem programu razmjene sudjeluje umjetnica iz Düsseldorfa Marlin de Haan, te hrvatski umjetnik Ivan Tudek.

Izložba Marlin de Haan, Da Da Da Da Da, obuhvaća recentne radove nastale za rezidencijalnog boravka u Atelierima Žitnjak, izvedene u različitim medijima; performans, prostorne intevencije, objekti, video. Idejno ih povezuje specifičan autoričin rad s javnim prostorom kao dominantnim medijem iz kojeg generiraju njezini radovi.

Marlin de Haan, vizualna umjetnica iz Düsseldlorfa, djeluje na sjecištu kazališta, performansa i prostornih instalacija. Svoje radove izvodi u umjetničkim i javnim prostorima ili u kazalištu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Düsseldorfu je od 2009. do 2014. pohađala kiparsku klasu Rosemarie Trockel. Marlin de Haan je između ostalog izlagala na Manifesta 9/Parallel Events u Genku u Belgiji, u Oud-Rekemu u Belgiji, na Kunstverein Schwerte i na Performance Nacht u Wuppertalu. Njezina urbana instalacija IN OUT UP DOWN bila je izložena 2015. u okviru Mur Brut u Kunstahlle u Düsseldorfu. Projekte Fade Art (2015.), Land Art (2015.) i Come in (2016.) ostvarila je u javnom prostoru. Njezine kazališne predstave izvedene su između ostalog u Schauspielhaus u Bochumu, Kazalištu Bielefeld, na festivalu Junge-Hunde u Meiningenu i na festivalu Freischwimmer (Düsseldorf, Hamburg, Berlin, Zürich, Beč) u Hamburgu, Maschinenhausu Essenu, Consol Theateru Gelsenkirchenu i na Festivalu Favoriten. Od 2006. surađuje s produkcijskom kućom FFT iz Düsseldorfa. Od filmskih projekata, realizirala je između ostalih kratki film Tišina (2015.). Bavi se takođe svjetlosnim i prostornim dizajnom (između ostalih za umjetničke grupe Tanz lange, Billinger & Schulz). Njezini projekti ostvaruju se, s obzirom na prostorne zadanosti ( izložbeni prostor, kazališna pozornica, javni prostor) i u suradnji s autorima, glazbenicima, koreografima, kostimografima i scenografima ili specifičnim grupama (poput npr. amaterskih i profesionalnih izvođača). Radi procesualno, zanima se za 'clash', ali i za amorfne i paradoksalne procese, eksperimentira s pripovjedačkim strukturama, formatima i kategorijama, između ostalog land art, street art).

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.09.2016