U kompleksnoj formi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

U kompleksnoj formi

Multimedijalni rad u nastajanju Ova žena se zove Jasna, umjetnice Nicole Hewitt, u epizodi Kriva slika fokusira se na formu povijesnog romana u mediju filma.

22.12.2014 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)
  • A
  • +
  • -

Ova žena se zove Jasna, umjetnice Nicole Hewitt, multimedijalni je rad u nastajanju, odnosno serija performativnih predavanja složenoga kompilacijskog formata audio i video projekcija, dokumentarnih i fikcionalnih tekstova i performansa. Kroz kompleksnu performativnu formu i vizuru naslovne junakinje, izvjesne Jasne koja je početkom devedesetih bila studentica komparativne književnosti i filozofije na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, a danas je četrdesetpetogodišnja zaposlenica Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, autorica propituje procese, obrasce i iskliznuća u konstruiranju povijesti, kao i mogućnosti i ulogu jezika u oblikovanju važećih društvenih reprezentacija. 

Epizodu Kriva slika iniciralo je razmišljanje o slučaju Vještice iz Rija iz devedesetih, medijskome progonu hrvatskih feministkinja, književnica i novinarki Jelene Lovrić, Slavenke Drakulić, Dubravke Ugrešić, Vesne Kesić i Rade Iveković, no u osnovi joj je roman Dubravke Ugrešić Ministarstvo boli u kojemu autorica sabire iskustva ratnih azilanata, emigranata, izbjeglica i prognanih. Nicole Hewitt ovu fiktivnu autobiografiju, u čijim segmentima prepoznaje priče svojih prijatelja i koja se isprepleće s njezinom vlastitom poviješću, koristi kao svoj umjetnički materijal. 

Rad Ova žena se zove Jasna 04: Kriva slika, povijesni roman u obliku filma realiziran je u suradnji s Jasminom Ravnjak, Vidom Guzmić i Ivanom Slipčevićem

Nicole Hewitt bavi se filmom i videom. U novijim radovima istražuje mogućnosti dokumentarnoga jezika unutar fiktivne strukture propitujući specifičnosti filmskoga iskaza i odnos između "prikaza" i "retorike" te filmskog i stvarnog vremena. Noviji radovi, kao serija performansa Ova žena se zove Jasna, koncentriraju se na različite izvedbe jezika kroz recitaciju, pjevanje i testimonium. Predaje na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a kao vanjska suradnica predavala je na Odsjeku za vizualnu kulturu, Goldsmiths College. Trenutno je gostujuća predavačica na The Cass School of Fine Art, London Metropolitan University.

Rad će biti prikazan u ponedjeljak, 22. prosinca, u Galeriji Prozori, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 18.12.2014