U krajoliku rata i smrti | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

U krajoliku rata i smrti

U sklopu Cirkuske srijede prikazuje se nijemi film slovenskog redatelja Janeza Burgera, Silent Sonata uz koji uživo improvizira splitski bend RØLØ.

29.11.2017 , Split - Dom mladih

U srijedu, 29. studenog, u 21 sat, u prostoru Amfiteatra Doma mladih (Ulica Slobode 28, Split) prikazuje se nijemi film Silent Sonata uz koji uživo improvizira bend RØLØ.

Radnja Silent Sonate, slovenskog redatelja Janeza Burgera, zatječe muškarca s djecom u polurazrušenoj kući usred ničega. Njegovu ženu ubila je granata. Umjesto novog vojnog napada, lutajuća karavana Circusa Fantasticus zaustavlja se pred njihovom kućom. Dovode sa sobom umirućeg direktora cirkusa. Film postavlja pitanje je li moguće da se u krajoliku rata i smrti dogodi išta lijepo. Može li se život nastaviti? Je li moguće pojmiti da smrt ne postoji?

U ovom nadrealnom filmu u kojem nitko ne govori, glavnu ulogu tumači hrvatski glumac Leon Lučev, uz Lunu Zimić Mijović (debitirala u Grbavici Jasmile Žbanić) te niz na audicijama probranih sjajnih cirkuskih umjetnika kao što su Rene Bazinet (klaun iz Cirque du Soleilova Saltimbanca, te glavni glumac njihova filma Allegria), Pauliina Räsänen i Viatcheslav Volkov (akrobati iz Allegrie), Ravil i Natalia Sultanovi (diplomirani umjetnici moskovske cirkuske škole koji žive u Ljubljani), Daniel Rovai (francuski klaun), David Boelee (nizozemski gutač vatre) i Zhang Xiaoxue (kineska akrobatska šampionka). Kostimografiju filma potpisuje Alan Hranitelj, zagrebački dizajner – miljenik Soleilove kreativne šivaone.

RØLØ je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni brkovi, Beta Bombe) koji čine Mišo Komenda na električnoj gitari, klavijaturama i vokoderu, Karlo Kazinoti na bubnjevima i ritam mašini i Marko Kušeta na bas gitari. Svoj žanr opisuju kao kombinaciju elektronike i indie punk rocka s predznakom "eksperimentalno". RØLU će se na sceni pridružiti Gordan Tudor

Ulaznice se prodaju na ulazu po cijeni od 25 kuna.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.11.2017