U novom kontekstu | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

U novom kontekstu

Međunarodna grupna izložba Copy Paste predstavlja izbor radova umjetnika i fotografa koji koriste postojeća djela kao početnu točku svog rada.

Martin Stöbich, Where Do We Get This Confidence from Every Day?, 2013.

  • A
  • +
  • -

Izložba Copy Paste bit će održana od 10. prosinca do 16. siječnja u ljubljanskom Centru za suvremenu fotografiju Photon, kada će se moći vidjeti kako u svom reciklažnom pristupu radovi na izložbi predstavljaju umjetničko stvaranje koje se uvelike razlikuje od suvremenih fotografskih konvencija zastupljenih u posljednja tri desetljeća. Izložba se fokusira na taj rastući trend unutar suvremene fotografije te predstavlja autore koji se nastavljaju na prakse upotrebe postojećih i pronađenih fotografija koje su prisutne od početka dvadesetog stoljeća te su odavno kanonizirane u suvremenoj umjetnosti i fotografiji. 

Na prijelazu stoljeća svijet umjetnosti je konačno prihvatio i prisvojio nove mogućnosti koje je omogućila industrijska revolucija te je počeo koristiti sada već rasprostranjene i lako dostupne materijale masovne produkcije. Rezultat toga su kolaži, fotomontaže, assemblage i ready-made djela koja su samo jedna od korištenijih pristupa u posljednjem stoljeću. U današnjem svijetu zasićenom vizualnim impulsima, u kojem je svaka osoba potencijalni tvorac slika, opsesivna potreba da se proizvode nove slike je u padu. U veoma postmodernoj maniri, umjesto da se stvaraju originalna umjetnička djela, umjetnici koji djeluju u polju suvremene fotografije nalaze se u ulozi urednika pronađenog vizualnog materijala. 

Izložba Copy Paste okuplja umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Italije i Austrije koji imaju različite formalne i konceptualne pristupe u odnosu prema reciklaži rekontekstualizaciji pronađenih fotografija. Oni ih pronalaze u neograničenom internetskom prostoru, tiskovinama, reklamama i fotografijama iz osobnih kolekcija te obiteljskih albuma. Osim što koriste klasični postupak umjetničke aproprijacije, posvećeni su sastavljanju i rastavljanju pronađenih fotografija u posve nove kompozicije.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Darija Belića, Aljaža Celarca, Martine Dinato, Lenke Đorojević, Jure Kastelica te Martina Stöbicha.

T.Ž. / Photon

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.11.2014