U obranu digniteta | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

U obranu digniteta

Članovi Stručnog savjeta Galerije Forum upozoravaju na kontinuiranu opstrukciju rada galerije koja obuhvaća financiranje, onemogućavanje izložbi te mobbing zaposlenika.

  • A
  • +
  • -

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Ovim otvorenim pismom obraćamo se građanima Zagreba i sveukupnoj hrvatskoj javnosti u nadi da javna podrška može pomoći da se pravedno razriješi neodrživa situacija u kojoj se nalazi zagrebačka Galerija Forum i njezino vodstvo na čelu s Antunom Maračićem. Kontinuirane opstrukcije rada Galerije od strane gospođe Gabrijele Krmpotić Kos, ravnateljice Kulturno-informativnog centra u čijem se sastavu Galerija Forum nalazi, dovele su do stanja u kojem je daljnje funkcioniranje ove značajne galerijske institucije ne samo ugroženo, već sasvim nemoguće.

O profesionalno nekorektnom ponašanju i potpuno neshvatljivom animozitetu ravnateljice prema voditelju Galerije i vlastitim suradnicima hrvatsku smo javnost obavijestili već početkom listopada, kada smo sazvali press-konferenciju povodom slučaja Marije Borovčkić, volonterke Galerije Forum na čiju je stručnost, entuzijazam i odanost ravnateljica Gabrijela Krmpotić Kos uzvratila povredom pravnog postupka te teškim psihičkim zlostavljanjem. Podsjećamo: diplomiranu povjesničarku umjetnosti Mariju Borovičkić Antun Maračić zatekao je po dolasku na radno mjesto voditelja u svojstvu volonterke za koju je, u dogovoru s ravnateljicom Krmpotić Kos, pokrenut postupak dobivanja subvencioniranog statusa stažistice. Unatoč dogovoru, ravnateljica je svojevoljno zavlačila postupak, te u konačnici odbila angažirati Mariju Borovičkić usprkos pozitivnom rješenju HZZ-a. Angažirajući se za ostvarivanje prava kandidatkinje, voditelj galerije se, nakon što je Marija grubo izbačena iz Foruma, našao izložen zastrašujućem mobbingu sa strane ravnateljice, koja je svojim agresivnim ponašanjem i krajnje ružnim objedama izazvala niz nepotrebnih konflikata i nesporazuma, iza kojih je naravno tek skrivala subjektivnu samovolju.

Postupci koji su uključivali prijavljivanje volonterke policiji, promjenu brave na ulaznim vratima Galerije, uskraćivanje honorara, slanje uznemirujućih dopisa i elektronske pošte, upozorenje pred skrivljeni otkaz Ugovora o radu voditelju galerije i mnoge druge ucjenjivačke poteze (uz najrecentnije, također, zdravorazumski potpuno nemotivirano prijavljivanje policiji), nikako se ne mogu protumačiti kao ispravan način obnašanja ravnateljske dužnosti javne institucije, a svakako ne kao ljudski prihvatljiv način komunikacije. Zbog brutalne zloporabe ravnateljskih ovlasti nije međutim stradala samo jedna mlada, poštena i sposobna osoba, već ono i dalje bitno ugrožava provedbu galerijskog programa. Bez ikakvog ljudskog poštovanja i profesionalnog povjerenja prema voditelju Antunu Maračiću, afirmiranom umjetniku i respektabilnom stručnjaku koji je svoj čitav radni vijek proveo osmišljavajući izložbene programe i vodeći galerijske institucije, kao i prema stručnom savjetu kojeg je okupio u najboljoj namjeri da Galeriji Forum osigura što kvalitetnije rezultate, ravnateljica kontinuirano narušava realizaciju predviđenih izložbenih projekata.

Uskraćivanje financijskih sredstava odobrenih od strane gradskih i državnih izvora financiranja, otkazivanje programom predviđenih izložbi, odgađanje zakazanih izložbenih termina kao i preuranjeno zatvaranje izložbi (posljednja izložba u Galeriji Forum, postavljena nakon izlagačke pauze od preko tri mjeseca, unatoč znatnim građevinskim intervencijama u prostoru, trajala je samo četiri dana!), pokušaji da se spriječi oglašavanje galerijskih sadržaja, samovoljno zadiranje u poslove koji u potpunosti spadaju u djelokrug voditelja te drugi postupci kojima se najgrublje krši svrsishodna autonomija Galerije i profesionalni i privatni integritet Antuna Maračića, ali i savjeta galerije kojem ravnateljica odnedavno poriče ikakve ovlasti – sve to su krajnje ozbiljni, alarmantni povodi za javni apel nadležnim instancama gradske uprave koje jedine mogu legitimno razriješiti ovu, u svakom smislu nepovoljnu situaciju. Postojeće bolesno stanje Galerije Forum šteti 45-godišnjoj tradiciji ustanove, narušava profesionalni dignitet vodstva, krši etičke norme rada i suživota, te ne ispunjava osnovnu funkciju javne kulturne ustanove u službi građana. Začuđeni smo i iznenađeni da institucije Grada Zagreba i nakon saznanja o situaciji u Galeriji Forum još uvijek toleriraju ovakvu samovolju i nasilje ravnateljice Gabrijele Krmpotić Kos.

Pismo su potpisali članovi stručnog savjeta Galerije Forum: Boris Cvjetanović, Marko Golub, Tina Gverović, Božena Končić Badurina, Ivan Kožarić, Siniša Labrović, Ivana Mance, Tomislav Pavelić, Đuro Seder, Slaven Tolj, Vlasta Žanić

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 18.11.2013