U očekivanju najgoreg | kulturpunkt

Najave Tribina

<

U očekivanju najgoreg

Klub studenata FPZG-a i inicijativa Zaustivimo TTIP organiziraju tribinu na kojoj će se raspravljati o štetnim posljedicama Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama.

25.03.2015 , Zagreb - Fakultet političkih znanosti

FOTO: Stop TTIP

  • A
  • +
  • -

Od sredine 2013. Europska unija i SAD u tajnosti vode pregovore o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), planiranom međunarodnom sporazum koji prijeti mnogim društvenim aspektima, od javnog i dostupnog zdravstva i školstva, radničkih prava, kvaliteti naše prehrane, okoliša pa do postojećeg funkcioniranja same demokracije. Posebno problematičan je ISDS mehanizam, tj. ad hoc uspostavljeni arbitražni sudovi na kojima korporacije mogu tužiti države ako im bilo koja državna regulativa ili zakon ograničava profit.

Za razliku od većine europskih zemalja, u Hrvatskoj se tek zadnjih mjeseci počinje govoriti o ovoj temi. Hrvatska vlada pristupa joj potpuno nekritički i ponavlja stavove Europske komisije te nastupa s dozom drskosti koja je obrnuto proporcionalna količini informacija koje građani imaju. Organizacija ove tribine mali je doprinos tome da se ta situacija promjeni. U okviru prve u nizu najavljenih tribina sudjelovat će doc. dr. sc. Tonči Kursar, Velebit Gomerčić, Marko Pustaj, Željko Kuhar, Kristijan Ružman, Jelena Host i Hrvoje Radovanović.

Inicijativa Zaustavimo TTIP pokrenuta je krajem 2014. godine i dio je saveza od preko 350 europskih organizacija okupljenih u samoorganiziranu inicijativu europskih građana (soECI) protiv TTIP-a i CETA-e. Inicijativa okuplja pojedince i političke organizacije koje se protive potpisivanju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) između EU i SAD-a i Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između EU i Kanade.

Peticiju protiv TTIP-a možete potpisati ovdje.

Tribina će biti održana u srijedu, 25. ožujka, na Fakultetu političkih znanosti, s početkom u 19 sati.
Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.03.2015