U početku, ideja je čista i nevina | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U početku, ideja je čista i nevina

Izložba Marijana Molnara sastoji se od tri dijela – videodokumentacije performansa, ambijentalne instalacije te performansa Ljubljeni Marx.

28.12.2016 - 15.01.2017 , Rijeka - Mali salon

U sklopu otvorenja izložbe Das Kapital / Die Kunst u srijedu, 28. prosinca, u 19 sati, Marijan Molnar izvest će performans Ljubljeni Marx u Malom salonu.

Izložba Marijana Molnara sastoji se od tri dijela – videodokumentacije performansa Marx - Bakunjin iz 1980, ambijentalne instalacije koja je kontekst dvadesetminutnog performansa Das Kapital / Die Kunst te performansa Ljubljeni Marx koji postaje happeningom (prva izvedba u osječkom Kazamatu 2016. fotografski je dokumentirana). Krovni naziv, koji objedinjuje tri dijela izložbe i tretira "kapital" i "umjetnosti" kao dihotomijski par pojmova, Das Kapital / Die Kunst, ističe simbolično značenje uporabe njemačkog jezika kao temeljnog jezika teorije suvremene umjetnosti Josepha (Josefa) Beuysa, ali i jezika političke ekonomije modernizma. U videoradu Marx - Bakunjin Molnarov torzo i lice prikazani su sučelice kameri - on izvodi gestu pisanja na licu, čelu, crnom i crvenom bojom inherentnog simbolizma.

"Rad je nastao u kontekstu tadašnjeg povijesnog trenutka (anarhističke ideje kod terorističkih grupa na zapadu, nastalih poslije sloma 1968.) i lokalnog socijalističko-birokratskog sistema koji već pokazuje znakove zamora i birokratskog okoštavanja. Ova situacija dovodila je, uz ostalo, u žarište interesa pitanje individualnih sloboda. Mogućnost se pojavila na poluotvorenim vratima našeg društva koje je bilo na raskrsnici… U početku, ideja je čista i nevina, s vremenom ona se uprlja i gubi svoju snagu", zapisala je u najavnom tekstu Silva Kalčić.

Izložba je otvorena do 15. siječnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.12.2016