U ponoru beznačaja | kulturpunkt

U ponoru beznačaja

"Leksikon beznačajnih umjetnika" besplatna je digitalna posveta svim umjetnicima i umjetnicama koji nisu zadovoljili Wikipedijine kriterije uspješnosti i time se našli na listi za otpad.

Piše: Vatroslav Miloš

Pismo u kojemu T.S. Eliot kao urednik u izdavačkoj kući Faber and Faber obavještava Georgea Orwella da ne prihvaća rukopis njegove Životinjske farme

  • A
  • +
  • -

Prema natuknici "Wikipedia" na engleskoj Wikipediji, besplatnoj kolaborativnoj mrežnoj enciklopediji, sa 290 "izdanja" i preko 40 milijuna članka na više od 250 jezika ona je najveća i najpopularnija internetska referentna baza podataka na svijetu. Problem s Wikipedijom je taj što, unatoč tome što nominalno postoji sustav provjere, kao i uredničke instance koje kontroliraju upise, njezina građa ovisi o anonimnom volonterskom radu, a počesto rezultira i u iskrivljavanju znanja koje bi, barem u svojoj enciklopedijskoj varijanti, trebalo biti precizno. Također, značenje određenih razina u procesu provjere činjenica različito je od standarda u strukama koje se profesionalno bave javnom diseminacijom znanja: potvrditi nešto ovdje ne znači kontrolu i provjeru, ističe Edwin Black, već tek citirati bilo koji dostupan izvor, bio on kredibilan ili ne. 

Nedostatak kontrole, odnosno činjenica da svatko može "uređivati znanje" na Wikipediji, dovele su do slučaja "ideološkog rata" između urednika njezine .hr i .sh inačice i, primjerice, slučaja "ličkog rukovanja" kada je, makar i na nekoliko sati, u natuknici o običaju rukovanja diljem svijeta stajalo: 

In Croatia, inserting a finger into another person's anus is considered equivalent to a handshake by a District Court's ruling of December 2005.

Arbitrarnost pristupa znanju, provjeri činjenica, širenju relevenatnih informacija pa i učenju Wikipediju čini jednom od najvećih svjetskih poligona za "praktični humor", ali i ozbiljnog i potencijalno opasnog problema dominacije podataka nad činjenicama. 

Skriveno iz kulisa nalazi se čitavo nepregledno područje "članaka za otpad" o kojima korisnici i urednici živo raspravljaju i glasanjem donose odluke o njihovom uklanjanju temeljem pretpostavljenog "značaja" tih upisa, a među njima pak postoji čitava sekcija posvećena "beznačajnim umjetnicima". Vidjevši i svoje ime među na "popisu za otpad" na njemačkoj Wikipediji umjetnik i istraživač Gregor Weichbrodt odlučio je od ponora beznačaja spasiti čitav niz umjetnika i umjetnica te im podići digitalni spomenik naslovljen Dictionary of non-notable Artists, odnosno Leksikon beznačajnih umjetnika

"U Pythonu sam napisao skriptu za skidanje svih 'članaka za brisanje' u posljednjih deset godina i potom ih filtrirao prema umjetničkom poslu", veli Wiechbrodt, "Vidio sam da nisam usamljen u svojoj sudbini i da postoji još mnogo beznačajnih umjetnika koji nisu uspjeli zadovoljiti kriterij uspješnosti. Ova je knjiga posveta upravo tim umjetnicima". 

Leksikon beznačajnih umjetnika projekt je mrežne izdavačke kuće Frohmann i kolektiva za digitalnu književnost 0x0a, a svoje ime - ako zadovoljavate kriterije beznačajnosti - potpuno besplatno možete potražiti ovdje

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.09.2016

VEZANE VIJESTI

Svjetla u digitalnoj noći

Piše: Vatroslav Miloš

Radiona.org, Drugo more i #labOS u rujnu pokreću kolaborativni projekt Digitalni svjetionici u Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Demistifikacija mehanizama korupcije

Piše: Martina Domladovac
Na Mobilnoj književnoj rezidenciji u Crnoj Gori pisci iz regije će aktualiziranjem suvremenih primjera korupcije ponuditi prve eksponate za novi virtualni Muzej Korupcije.

Feminističko uređivanje znanja

Piše: Vatroslav Miloš

Art+Feminism je inicijativa koja treću godinu zaredom organizira Wikipedia Edit-a-thon, kolektivno uređivanje najveće javno dostupne enciklopedije.