U potrazi za filmovima | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

U potrazi za filmovima

Skrivene projekcije, najpopularniji zagrebački program zagrijavanja za Motovun Film Festival, podiže svoja platna na festivalu Design Destrict.

17.06.2018 - 09.07.2018 , Zagreb - Razne lokacije

R. Polanski: Kineska četvrt

Kineska četvrt, prva skrivena projekcija Motovun Film Festivala na rasporedu je u nedjelju 17. lipnja u sklopu Design Districta. Nasilje, korupcija i tvrdo-kuhani antijunaci vraćaju se u ovom filmu u velikom stilu, a Kineska četvrt smatra se prvim filmom neo-noira u kojem vladaju grubi detektivi, fatalne ljepotice i krupne zvjerke sa svojim krupnim financijskim zavjeravama. Kineska četvrt nominirana za čak 11 Oscara, nalazi se redovito na svim listama najboljih filmova svih vremena i to prije svega zahvaljujući odličnom originalnom scenariju Roberta Townea za kojeg je i nagrađen Oscarom. Mnogi, pa i sam Polanski, vjeruju da je ovo njegov najbolji film, iako je u sljedećim desetljećima snimio brojna druga sjajna ostvarenja, ali van američkog tla. Redatelj je u filmu odigrao cameo ulogu gangstera koji nožem poreže nos Jakea Gittesa, glavnog lika kojeg glumi Jack Nicholson. Sam Polanski vješto je odglumio napad, izbjegavši njegovo ozljeđivanje iako je bila riječ o pravom nožu. Da biste vidjeli kako je to izveo, trebate se prijaviti na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Projekcija je besplatna, kao i iduće tri koje će u suradnji s Addiko bankom uslijediti do 9. srpnja.

Kao i uvijek, mjesto prikazivanja filma otkrit ćemo dan prije projekcije.

U petak, 29. lipnja, slijedi nova Skrivena projekcija, kultni klasik francuskog redatelja Françoisa Truffauta, Fahrenheit 451, distopijski film o svijetu u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. godine s takvom tematikom jako je aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas.

U međuvremenu ne propustite jeftin paket ulaznica za Motovun Film Festival te između 24. i 28. srpnja postani motovunski šatoraš, besplatno spavaj u kampu i gledaj čak deset filmova za samo 150 kuna. Paket SVE PO 15 KUNA na akciji je do 10. srpnja na online servisu Kupiulaznicu.hr. Ulaznice je moguće kupiti i uživo na Skrivenim projekcijama.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 15.06.2018