U potrazi za kinom | kulturpunkt

Najave Program

<

U potrazi za kinom

Slučajno kino program je koji će tijekom srpnja i kolovoza nekoliko riječkih lokacija pretvoriti u male kino-dvorane.

17.07.2016 - 04.08.2016 , Rijeka - Razne lokacije

Đuro Gavran, Presuda

  • A
  • +
  • -

Program se održava od 17. srpnja do 4. kolovoza tijekom kojeg će biti prikazani kratkometražni dokumentarni filmovi s prošlih izdanja Liburnia Film Festivala. Publika će, ističu organizatori, moći nabasati na "slučajna“ događanja čak četiri puta, a moći će pogledati čak 13 dokumentaraca. Organizator Udruga Liburnia Film Festival publici neće otkriti lokacije projekcija već će publici putem društvenih mreža dati smjernice kako pronaći "slučajnu“ projekciju.  

Prvo slučajno kino održat će se već ove nedjelje, 17. srpnja, a na programu su: nagrađivani Autofocus Borisa Poljaka koji je autoru donio brojna priznanja s međunarodnih i domaćih filmskih festivala, Čekanje Igora Bezinovića o radničkom štrajku koji je turiste primorao na čekanje te Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro Zorana Kreme koji je kroz kratku formu predstavio nedavno preminulog pjesnika Nikolu Kraljića.

Tjedan dana kasnije, u nedjelju, 24. srpnja, četiri će dokumentarca iznenaditi publiku. Gledat će se U očekivanju Axela Andree Celija i Simone Jerale o labirintima koje sustav postavlja pred transrodne osobe u Hrvatskoj, film Presuda Đure Gavrana koji prati erupciju emocija hrvatskih građana na glavnom zagrebačkom trgu prilikom izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima, film Marina Lukanovića o kolektivu koji to nije Delta – obilje umjetnosti i film A što ako ne uspijem? autorica Darije Žmak Kunić i Andree Knežević koje se pitaju što će se dogoditi ako se ne ostvare kao žene, majke, umjetnice…

Subota, 30. srpnja, donosi još tri kratkometražna dokumentarca. Posljednjih 100 Morane Komljenović koja je zabilježila posljednjih sto dana jedne ere kultrnog riječkog kluba Palach. Film Detaché prikazuje tri pokušaja uličnog svirača da svojom violinom uspori ritam užurbanih noćnih prolaznika jednog tallinnskog pothodnika autorice Maše Drndić. Duhovito ostvarenje Darovana Tušeka Ljubi bližnjega svoga u kojem portretira 51-godišnjaka iz Dalmatinske zagore, koji polako preuzima njegovu redateljsku ulogu.

Posljednje slučajno kino održat će se u četvrtak, 4. kolovoza, a donosi projekcije: filma o prijateljstvu i odrastanju BFF Sanje Marjanović, priču o burnom razvodu Kak' je doma? Kaje Šišmanović te dokumentarac o ljubavi Park ljubavi Lane Kosovac.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.07.2016