U potrazi za kontekstom | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U potrazi za kontekstom

Ciklus izložbi Umjetnost i kaos završava izložbom PLAN B / The Marking Times Zorana Pavelića.

03.04.2015 - 18.04.2015 , Labin - KUC Lamparna

Središnji rad izložbe je ready made objekt PLAN B (željezni predmet, svrha nepoznata), pronađen u Lamparni 1995., za vrijeme sudjelovanja na 2. Međunarodnoj likovnoj radionici Lamparna. Pronađeni predmet trebao je biti iskorišten za proizvodnju zvuka, no kako to nije realizirano autor ga je ponio sa sobom u Zagreb. Tijekom posjeta Biennalu industrijske umjetnosti 2014. godine, autor isti predmet donosi u Lamparnu s namjerom da ga vrati na mjesto pronalaska. Umjesto toga, u traženju odgovarajućeg smještaja za predmet, nastaje serija fototografija nađenog predmeta na različitim lokacijama u i oko Lamparne i Rudnika. 

Na ovu objektno/vremensku situaciju, nadovezuje se i serija fotografija The Marking Times, koju čini šezdesetak fotografija realiziranih na različitim lokacijama, u vremenu od 2007. pa do 2014. godine. Na svim fotografijama zabilježene su (zaustavljene) jedna ili dvije središnje točke/objekti/objektne situacije, postavljene u središte pažnje, uhvaćene u poziciju markiranja vremena oko njih, u trenutku fotografiranja. Audio instalacija Proizvodnja zvuka, 1995.-2015., predstavlja zvuk proizveden uz pomoć željeznog predmeta, 20 godina nakon njegovog pronalaska, te in situ zaokružuje i ispunjava njegovu svrhu.  

Zoran Pavelić rođen je 1961 u Osijeku. Osnovna namjera njegovog umjetničkog rada i istraživanja mjerenje je društvene i političke težine (ili lakoće) umjetnika kao društvenog subjekta, umjetnosti i umjetničkih institucija. Zanima ga utjecaj i suodnos različitih geo-političkih, medijskih, socioloških i drugih čimbenika na poziciju umjetnika i umjetnosti u društvu. Akcije, intervencije, performansi, ili site-specific radovi u javnim prostorima najčešće postavljaju pitanje komunikacije sa umjetničkim i kulturološkim slojevima nasljeđa, ili propituju značaj umjetničkih pojava, osobnosti, institucija u okolnostima odnosa velikih i malih sredina, centra i periferije.

Izložba će biti otvorena od 3. do 18. travnja u Galeriji Lamparna u Labinu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 01.04.2015