U prestižnom Clermont-Ferrandu | kulturpunkt

Vijesti Film

<

U prestižnom Clermont-Ferrandu

Animirani omnibus Otac primljen je u natjecateljski program 35. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu.

  • A
  • +
  • -

Nakon prikazivanja u natjecateljskim programima filmskih festivala u Annecyju i Hiroshimi i desetak osvojenih nagrada na festivalima animiranog filma, animirano-dokumentarni omnibus Otac u veljači će biti prikazan u natjecateljskom programu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Oca je producirao Compote Collective u koprodukciji s Bonobostudiom i Eyecatch Productions, a realiziran je uz pomoć fondacije Robert Bosch, Hrvatskog audiovizualnog centra i Bugarskog nacionalnog filmskog centra. Radi se o hibridu animiranog i dokumentarnog filma, čijih se pet priča vrti oko nikad ostvarenih razgovora između djeteta i njegova oca, a sve su priče utemeljene na autentičnim iskustvima mladih ljudi. Redatelj i supervizor filma je Ivan Bogdanov, a u redateljskom je timu sudjelovao i cijenjeni hrvatski animator Veljko Popović (Ona koja mjeri, Dove sei, amor mio).

Festival u Clermont-Ferrandu najveći je i najprestižniji festival kratkometražnog filma na koji se svake godine prijavi do sedam tisuća radova. Festival u desetak dana prikaže oko 180 filmova podjeljenih u tri natjecateljska programa: u francuskoj konkurenciji prikazuju se domaći kratkometražni filmovi, u međunarodnoj se za nagradu natječu ostvarenja iz cijeloga svijeta, a natjecateljski program "Lab" posvećen je progresivnijim i eksperimentalnijim radovima.

Festival prati i najveći "market" namijenjen kratkome metru. Sajam koji posjećuju producenti, distributeri, programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film također je i prostor na kojem se lako može dobiti u uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu marketa. Hrvatska će na festivalskom marketu ove godine po treći put imati svoj štand u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra uz brojne druge aktivnosti namijenjene promociji hrvatskog kratkog filma. U sklopu festivala održava se i koprodukcijski forum Euro Connection na kojem je Otac bio predstavljen 2010. godine.

35. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održat će se od 1. do 9. veljače 2013. 

Izvor: HAVC / Bonobostudio

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.12.2012