U prestižnom društvu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

U prestižnom društvu

Travanjski broj američkog časopisa 6X6 predstavit će poeziju Miloša Đurđevića.

  • A
  • +
  • -
Radi se o prestižnom američkom časopisu za poeziju kojeg izdaje kultna izdavačka kuća Ugly Duckling Presse sa sjedištem u New Yorku. 6X6 je časopis specijaliziran za međunarodnu poeziju, a u novom, travanjskom broju predstavit će poeziju Miloša Đurđevića, prvog pjesnika iz Hrvatske koji je sa svojim pjesmama zastupljen u toj renomiranoj publikaciji. 

Miloš Đurđević rođen je na Rabu 1961. godine. Pravo, filozofiju i komparativnu književnost studirao u Splitu i Zagrebu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio postdiplomski studij književnosti. Piše poeziju, književne kritike i eseje; prevodi s engleskog. Objavljivao u periodici i na radiju, član redakcije časopisa Quorum, književni kritičar Radija 101, pisao za dnevne novine Zapad, Slobodna Dalmacija i Republika. Uređivao poeziju u novinama za kulturu Vijenac, bio izvršni urednik književnog časopisa Most/The Bridge. Sudjelovao je na više međunarodnih književnih susreta, festivala, seminara i spisateljskih kolonija po Europi i u SAD-u. Pjesme su mu prevedene na strane jezike i objavljene u književnim časopisima i antologijama. Na radiju i po periodikama objavio niz izbora iz moderne američke i engleske poezije. Uređuje domenu za hrvatsku poeziju u nizozemskom web-časopisu PIW namijenjenom prezentaciji suvremene međunarodne poezije. Živi i radi u Zagrebu kao slobodni književnik i prevoditelj. Bio je urednik biblioteke 'Moderna poezija HDP-a'.

Đurđević je do sada objavio: Pejzaži ili kružno traženje riječi, poezija (Beograd, 1989), U zrcalu, poezija (Zagreb, 1994), Žetva, poezija (Zagreb, 1997), Podnevni pljusak, kritike i eseji (Zagreb, 2003), Sjene na vodi, eseji i knjiž. kritika, (Zagreb 2009.), Kupujemo bodeže - Izbor iz novije hrvatske poezije, temat časopisa Riječi, 1-2/2004 (Sisak, 2004.), Rušenje orfičkog hrama. Antologija novije hrvatske poezije. VBZ, (Zagreb 2006.), Umbrijska sunčanica i druge pjesme, Meandar, (Zagreb 2010.)

Preveo je djela Raymonda Carvera, Leonarda Cohena, Charlesa Wrighta, Loua Reeda i Adrienne Rich

Izvor: HDP
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.04.2011