U samom vrhu | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

U samom vrhu

O desetoj obljetnici njihove smrti, kino Tuškanac sjetit će se filmologa i redatelja Ante Peterlića te redatelja Zorana Tadića.

27.09.2017 - 30.09.2017 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

Dvama ciklusima u suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom, Kino Tuškanac od 27. do 30. rujna organizira Ciklus sjećanja na 10 godina od smrti Ante Peterlića i Zorana Tadića.

Programi sjećanja počet će u srijedu 27. rujna drugom epizodom iz omnibusa Ključ, pričom Čekati u kojoj je redatelju Krsti Papiću mladi Peterlić bio asistent. Slijedi Slučajni život, dugo i nepravedno podcijenjeni jedini Peterlićev dugometražni igrani film modernističkog prosedea. Kratki hommage zaokružit će Jean Renoir s French Can Canom iz 1955. Ovaj, po riječima kćeri, najdraži Peterlićev film raskošna je glazbena fantazija o Parizu s kraja 19. stoljeća, o nastanku Moulin Rougea i pigmalionstvu, o ljubavnim čežnjama i umjetničkim strastima.

Vikend je posvećen filmovima Zorana Tadića, redatelju koji je cijeli život radio krimiće. San o ruži, Osuđeni, Čovjek koji je volio sprovode i Orao filmovi su koji čine ovaj izdvojeni ciklus, a povezuje ih tema osvete. Hommage će poentirati na svjetskim festivalima nagrađivani Ritam zločina, po mnogim kritičarima i filmofilima film koji je u samom vrhu hrvatske kinematografije.

Ulaz je slobodan. 

Raspored programa potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.09.2017