U službi emancipacije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U službi emancipacije

Crtež politike, politika crteža izložba je ilustracija iz hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea.

30.09.2016 - 30.10.2016 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

IVO MATIĆ, uz tekst: Iza rešetaka u neslobodnom svijetu, LMD br. 30, str. 22

  • A
  • +
  • -

U petak, 30. rujna u 20 sati  u Bazi (Adžijina 11) otvorenje je izložbe ilustracija iz hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea, Crtež politike, politika crteža.

Pojava hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea prije četiri godine prodrmala je medijsku scenu suprotstavljajući se ideologiji novinarskog profesionalizma kao bezinteresnog i po definiciji apolitičnog. Inzistirajući na kritičkoj i angažiranoj perspektivi, ovaj mjesečnik s fokusom na vanjsku politiku donosi ekonomske, političke i kulturološke analize suvremenih fenomena kroz njihovu historijsku kontekstualizaciju. Uz popunjavanje postojeće praznine u analizi šire globalne političke pozornice razvija i specifičnu politiku u tretmanu vizualnih materijala koje, na liniji sa svojom političkom koncepcijom novinarstva, smješta u polje angažirane likovnosti.

Dok su fotografije u LMD-u tretirane kao samostalna autorska cjelina, svojevrsni vizualni eseji domaćih i međunarodnih autora o zanemarenim i prešućenim društvenim fenomenima, neposredna ilustrativna funkcija tekstualnog materijala dana je crtežu. Izložba Politika crteža, crtež politike donosi selekciju LMD-ove produkcije kroz predstavljanje radova 17 autora/ica koji dolaze iz različitih područja likovnosti – slikarstva, stripa, animacije, street arta, dizajna. Radovi su okupljeni u 11 tematskih cjelina: socijalna država, fašizam, žene i društvo, profesionalni nogomet, geopolitika, naddržavne institucije i pitanje demokracije, portreti, kontrola i nadzor, rad, migracije te tokovi kapitala. Iako se radi o različitim poetikama u prevođenju kompleksinih geopolitičkih tema u likovni jezik, u fokusu radova uvijek su socijalna pitanja. Ilustrator/ica tako postaje glasnik onih koje dominantna klasa prezire te se svojim umjetničkim radom stavlja u službu emancipacije.

izložba se može pogledati do 30. listopada, od utorka do nedjelje, od 14 do 20 sati.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.09.2016