U službi megakorporacija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U službi megakorporacija

Ambijentalne skulpture Vreće bez dna Božice Dee Matasić sastoje se od obrisnih linija predimenzioniranih vreća, a mogu se iščitavati i kao klopke ili zatvor.

12.08.2017 - 31.08.2017 , Split - Dioklecijanovi podrumi

Ambijentalne skulpture Vreće bez dna dio su uspješnog projekta Božice Dee Matasić koji, nakon izložbe T-HTnagrada@msu.hr u Muzeju suvremene umjetnosti i Galeriji Bačva u Zagrebu, gostuje i u Splitu. Izložba  se otvara u subotu, 12. kolovoza u 12 sati u Dioklecijanovim podrumima, a može se besplatno razgledati do 31. kolovoza 2017.

"Za razliku od muzeja i galerija, većina trgovačkih centara stalno je puna posjetitelja. Opća manija kupovanja, posjedovanja i gomilanja pokazala se kao naglašena sklonost suvremenog čovjeka.  Želje se množe, opsjedaju nas, mediji nas uvjeravaju da će nas određeni proizvod ili usluga učiniti sretnim, lijepim, uspješnim... Stalno nam nešto fali.  Ako je deprivacija ono što u konačnici vodi pretjerivanju, što je onda to što nam stvarno nedostaje? Da li je supstitucija zadovoljavnja stvarnih potreba kroz šoping potpuno pogrešna? Možemo li se tako zasititi, ili postajemo ovisnici? Vreće bez dna.

Nekolicina brandova zaposjela je manje-više sve svjetske gradove. Njihove papirnate vreće sa pripadajućim logotipovima simbol su globalizacije. Tzv 'slobodno' tržište zapravo se svodi na manipulaciju i uniformiranje. Često hodamo naokolo sa tom ambalažom u rukama nalik na hodajuće reklame. Osim što smo svoje vrijeme, energiju i novac ostavili nekoj od megakorporacija, čak i po izlasku iz trgovine u njihovoj smo službi.

Instalacija se sastoji od obrisnih linija predimenzioniranih vreća, svedenih na svojevrstan crni kostur koji sugerira izgaranje, a mogu se iščitavati i kao klopke ili zatvor. Vreće bez dna metaforički, ali i doslovno ukazuju upravo na pojedince – posjetitelje izložbe uhvaćene u ambijent znakova, šumu konstruirane konzumerističke stvarnosti. Kao da su i sami svedeni na proizvod, posjetitelji privremeno ispunjavaju ambijent, odnosno pojedine objekte, postajući i sami konzumirani...," piše u predgovoru Božica Dea Matasić. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.08.2017