U smjeru poštene naknade za umjetnički rad | kulturpunkt

U smjeru poštene naknade za umjetnički rad

Udruge UPUH i UPPU Puls objavile su sturukovni cjenik koji pomaže u definiranju naknada za koreografski, izvedbeni i pedagoški rad te služi za upoznavanje s radničkim i autorskim pravima.

Piše: Ivana Pejić

FOTO: UPUH / Facebook

  • A
  • +
  • -

Nakon objave strukovnog cjenika za scenariste, dramaturge i pisce izvedbenih dijela koji je u opsežnom procesu konzultacija s članstvom izradila udruga SPID, te radnog dokumenta Za pošteno plaćeni rad u kulturi koji je nedavno objavila neformalna inicijativa Za KRUH, u smjeru uređivanja i ujednačavanja naknada za rad krenula je i suvremena plesna scena.

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS objavile su Strukovni cjenik plesnih umjetnika, dokument koji, osim što pomaže u definiranju adekvatnih naknada za koreografski, izvedbeni i pedagoški rad, služi i kao priručnik za upoznavanje s radničkim i autorskim pravima plesnih umjetnica i umjetnika. Sadrži i napomene, preporuke i upute koje su vezane za sastavljanje i potpisivanje autorskih ugovora te za izračunavanje iznosa autorskih honorara. 

"Potaknuti željom poboljšanja uvjeta rada na plesnoj sceni, 2021. godine pokreće se radna skupina s ciljem rada na izradi prijedloga o pravednim naknadama za rad u polju suvremenog plesa", pojašnjavaju iz UPUH-a i UPPU Pulsa. Priručnik se temelji na anketi provedenoj među članovima strukovnih udruga, čiji je cilj bio prikupiti saznanja o trenutnim potrebama struke, podatke o načinu rada, količini i prirodi posla, a konzultirani su i drugi cjenici srodnih struka te Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima.

"Smatramo da je ovaj dokument prijeko potreban s obzirom na to da su uvjeti rada na plesnoj sceni vrlo zahtjevni, a obilježeni nedostatnim resursima u prostornim i financijskim aspektima. Radnici su najčešće potplaćeni i nezaštićeni, djeluju unutar nesigurnih uvjeta rada te ne postoji jasna regulativa oko načina vrednovanja i uspostavljanja visine naknade za poslove u polju plesa", stoji u priopćenju.

Već teški uvjeti rada u području suvremenog plesa postali su još zahtjevniji zbog izostanka promišljene i koherentne kulturne politike te dugoročnog plana razvoja i povećanja budžeta za kulturu i nezavisnu scenu koji bi pratio njihov razvoj. Naime, otvaranjem odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odnosno naglim povećanjem broja profesionalnih umjetnika_ca, povećava se i broj prijava na natječaje Javnih potreba u kulturi pri Ministarstvu i jedinicama lokalne samouprave, koje ne prati porast ulaganja u ovo propulzivno područje suvremene kulture.

U takvoj situaciji, udruge plesnih umjetnika smatraju ključnom uspostavu strukovnog cjenika koji određuje iznose naknade za poslove u polju koreografije, izvedbe i pedagogije "kao preporuku struke nacionalnim i lokalnim financijerima u nadi da će se zaštititi dostojanstvo i predani rad svih članova/ica strukovnih udruga suvremenog plesa u Hrvatskoj, ali i doprinijeti sistematizaciji politike određivanja naknada za rad".

Cjenik možete pronaći na stranicama udruge UPUH i UPPU Puls

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 29.07.2022

VEZANE VIJESTI

Dobrodošao resurs u borbi za bolje radne uvjete

Piše: Lujo Parežanin

Dokument Za pošteno plaćeni rad u kulturi – Kodeks prakse nudi niz korisnih smjernica za definiranje i ugovaranje primjerenih radnih uvjeta u kulturnom sektoru.

Treba nam kritična masa radnika u kulturi

Razgovarala: Hana Sirovica
Povodom objave SPID-ovog strukovnog cjenika za scenariste, dramaturge i pisce izvedbenih djela razgovarali smo s članicama njegovog autorskog tima Ninom Gojić i Lucijom Klarić.

Korak prema izlazu iz limba

Piše: Hana Sirovica

Tribina ZPC – model javno civilnog partnerstva reaktualizirala je potrebu za samostalnom institucijom kakvu zagrebačka plesna scena treba i zaslužuje.